Κουνιγούνδη των Χοενστάουφεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κουνιγούνδη της Σουαβίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kunigunde von Staufen (Γερμανικά) και Kunigunde von Schwaben (Γερμανικά)
Γέννηση1202[1]
Σουαβία
Θάνατος13  Σεπτεμβρίου 1248[1][2] ή 1230[3]
Πράγα
Τόπος ταφήςconvent of St Agnes of Bohemia
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνώσα βασίλισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒεγκέσλαος Α΄ της Βοημίας (από 1224)[4][5]
ΤέκναΒλαδίσλαος Γ΄ της Μοραβίας
Ότακαρ Β΄ της Βοημίας[4]
Βεατρίκη της Βοημίας
Αγνή της Βοημίας[6]
ΓονείςΦίλιππος της Σουαβίας[4] και Ειρήνη Αγγελίνα[4]
ΑδέλφιαΕλισάβετ της Σουαβίας[4]
Βεατρίκη της Σουαβίας[4]
Μαρία της Σουαβίας[4]
ΟικογένειαΟίκος των Χοενστάουφεν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κουνιγούνδη, γερμ. Kunigunde (Φεβρουάριος/Μάρτιος 1202 - 13 Σεπτεμβρίου 1248) από τον Οίκο των Χοενστάουφεν γεννήθηκε πριγκίπισσα της Σουαβίας & Γερμανίας και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Βοημίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη τού Φιλίππου δούκα της Σουαβίας & βασιλιά της Γερμανίας και της Ειρήνης Αγγελίνας, κόρης τού Ισαακίου Β΄ Αγγέλου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Ο Φίλιππος και η Ειρήνη είχαν μόνο κόρες.

Αδελφές της ήταν η Βεατρίκη σύζυγος τού Όθωνα Δ΄ της Γερμανίας, η Μαρία σύζυγος τού Ερρίκου Β΄ δούκα της Βραβάντης και η Ελισάβετ σύζυγος τού Φερδινάνδου Γ΄ της Καστίλης. Οι τέσσερις αδελφές ορφάνευσαν το 1208, όταν απεβίωσε ο πατέρας τους και λίγους μήνες μετά απεβίωσε η Ειρήνη κατά τη γέννηση μίας πέμπτης κόρης, που δεν επέζησε.

Σύντομα μετακόμισε στην Πράγα, όπου ζούσε ο μνηστήρας της Βεγκέσλαος, διάδοχος τότε της Βοημίας. Παντρεύτηκαν το 1224 και το 1228 στέφθηκαν βασιλείς της Βοημίας. Δύο έτη μετά ο Βεγκέσλαος διαδέχθηκε τον πατέρα του Ότακαρ Α΄ της Βοημίας. Η Κουνιγούνδη δεν αναμείχθηκε στην πολιτική· προτίμησε να ιδρύει μονές.

Το 1227 απεβίωσε άγαμος ο Βλαδίσλαος Β΄ μάργραβος της Μοραβίας και το 1239 απεβίωσε άτεκνος ο Πρέμυσλ μάργραβος της Μοραβίας. Ήταν οι μόνοι αδελφοί τού συζύγου της, έτσι ο Βεγκέσλαος Α΄ και η Κουνιγούνδη θα συνέχιζαν τον Οίκο των Πρεμυσλιδών. Το 1247 απεβίωσε ο πρωτότοκος γιος τους Βλαδίσλαος Γ΄ μάργραβος της Μοραβίας και η Κουνιγούνδη θρήνησε, περισσότερο όμως ράγισε η καρδιά τού Βεγκέσλαου Α΄.

Το επόμενο έτος δυσαρεστημένοι ευγενείς δελέασαν τον δευτερότοκο γιο τους Ότακαρ, ώστε αυτός οδήγησε μία εξέγερση ενάντια στον πατέρα του. Η Κουνιγούνδη έμεινε στην Πράγα, απεβίωσε όμως κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 1248. Τάφηκε στη γυναικεία μονή της Αγ. Αγνής, όμως ούτε ο σύζυγός της, ούτε ο γιος της παραβρέθηκαν στην κηδεία της. Η εξέγερση κατεστάλη και ο Ότακαρ φυλακίστηκε από τον πατέρα του, αφέθηκε όμως σύντομα ελεύθερος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1224 τον Βεγκέσλαο Α΄ των Πρεμυσλιδών της Βοημίας και είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.