Κορράδος Β΄ της Μαζοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κορράδος Β΄ της Μαζοβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1250
Θάνατος21  Οκτωβρίου 1294
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςJadwiga of Liegnitz
ΤέκναΆννα της Μαζοβίας, δούκισσα του Ρατσίμπους
ΓονείςΣιέμοβιτ Α΄ της Μαζόβια και Περεγιασλάβα Ντανίλοβνα
ΑδέλφιαΜπολέσλαφ Β΄ της Μαζοβίας
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κορράδος Β΄, πολων. Konrad II (π. 1250 - 24 Ιουνίου / 21 Οκτωβρίου 1294) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της Μαζοβίας (1264-75 μαζί με τον μικρότερο αδελφό του), τού Σανντομίες (1289) και κυβερνήτης τού Τσερσκ (1275-).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Σιέμοβιτ Α΄ και της Περεγιασλάβας των Ρουρικιδών, κόρης τού Ντανίλο της Γαλικίας-Βολινίας.

Αναφέρεται για πρώτη φορά το 1262, όταν ο Τρενιότα μεγάλος δούκας της Λιθουανίας ξεκίνησε μία μεγάλη εκστρατεία εναντίον της Μαζοβίας. Ο Κορράδος Β΄ έμενε με τον πατέρα του σε ένα μικρό οχυρό στο Γιαζντούφ, όταν έκπληκτοι είδαν τους επιτιθέμενους· ο Σιέμοβιτ Α΄ σκοτώθηκε κατά τη μάχη και ο γιος του αιχμαλωτίστηκε. Ο μικρότερος αδελφός του Μπολέσλαφ Β΄ ήταν μόλις 6-7 ετών, έτσι επίτροπος της αρχής ανέλαβε ο 3ος εξάδελφός τους Μπολέσλαφ ο ευσεβής και τη μητέρα τους Περεγιασλάβα. Έπειτα από δύο έτη αιχμαλωσίας, ο Κορράδος Β΄ ελευθερώθηκε και ανέλαβε την πατρική κτήση.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε π. το 1265/70 την Χέντβικ των Πιαστ-Σιλεσίας, κόρη τού Μπολέσλαφ Β΄ τού Φαλακρού δούκα της Λεγκίτσα και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jasiński, Kazimierz (1998). Rodowód Piastów mazowieckich. Poznań - Wrocław: Wydawnictwo Historyczne. p. 15. ISBN 83-913563-0-2


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Konrad II of Masovia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).