Κλίνγκον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Κλίνγκον (στη γλώσσα Κλίγκον : tlhIngan [ˈt͡ɬɪŋɑn] ) είναι ένα φανταστικό είδος στη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek .

Αναπτύχθηκε από τον σεναριογράφο Gene L. Coon το 1967 για την αρχική σειρά Star Trek, οι Κλίνγκον ήταν ανθρωποειδή που χαρακτηρίζονταν από περήφανη σκληρότητα και βαρβαρότητα. Οι Κλίνγκον μέσω φεουδαρχίας και αυταρχισμού, ήταν μια κάστα πολεμιστών που βασιζόταν στη δουλεία . Με έναν πολύ διευρυμένο προϋπολογισμό για μακιγιάζ και εφέ, οι Κλίνγκον επανασχεδιάστηκαν πλήρως για το Star Trek: The Motion Picture (1979), αποκτώντας ραβδωτά μέτωπα. Σε μεταγενέστερες τηλεοπτικές σειρές και σε μεταγενέστερες ταινίες, τα μιλιταριστικά χαρακτηριστικά των Κλίνγκον ενισχύθηκαν από αυξημένη αίσθηση τιμής και έναν αυστηρό κώδικα πολεμιστή παρόμοιο με εκείνο του μπουσίντο .

Οι Κλίνγκον είναι οι συνήθεις αντίπαλοι στην τηλεοπτική σειρά Star Trek της δεκαετίας του 1960 και έχουν εμφανιστεί σε όλες τις επόμενες σειρές, μαζί με δέκα από τις ταινίες μεγάλου μήκους <i id="mwJw">Star Trek</i> . Αρχικά προορίζονταν να είναι αντίπαλοι για το πλήρωμα του USS Enterprise. Στη συνέχεια οι Κλίνγκον έγιναν στενοί σύμμαχοι της ανθρωπότητας στο Star Trek: The Next Generation . Στη σειρά του 1990 Star Trek: Deep Space Nine, άνθρωποι και Κλίνγκον ενώνονται με τους Ρόμουλανς για να πολεμήσουν το Ντομίνιον.

Μεταξύ των στοιχείων που δημιουργήθηκαν για τους νέους Κλίνγκον ήταν μια πλήρης γλώσσα Κλίνγκον, που αναπτύχθηκε από τον Marc Okrand από αλαμπουρνέζικες ασυναρτησίες που πρότεινε ο ηθοποιός James Doohan . Η γλώσσα Κλίνγκον έχει εισέλθει στη λαϊκή κουλτούρα, στο βαθμό που ορισμένα από τα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και μέρη της Βίβλου έχουν μεταφραστεί σε αυτήν. Έχουν εκδοθεί : λεξικό, ένα βιβλίο με ρήσεις και ένας πολιτιστικός οδηγός για τη γλώσσα. Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, το Κλίνγκον είναι η πιο δημοφιλής φανταστική γλώσσα στον κόσμο, όπως μετριέται με τον αριθμό των ομιλητών.