Κινηματογραφιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κινηματογραφιστής ή διευθυντής φωτογραφίας είναι ο επικεφαλής του συνεργείου στα γυρίσματα ενός κινηματογραφικού έργου, αλλά και σε τηλεοπτικές παραγωγές, ζωντανές μεταδόσεις κ.λπ. Η μελέτη και η άσκηση της ειδικότητας αυτής αναφέρεται με τον όρο κινηματογραφία.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί δημιουργοί ταινιών έχουν την άποψη ότι κινηματογραφιστής είναι το άτομο που διευθύνει τις κάμερες και τον φωτισμό και ο διευθυντής φωτογραφίας έχει να κάνει με τις φωτογραφικές πτυχές της ταινίας, όπως το καδράρισμα, τα κοστούμια, το μακιγιάζ και τον φωτισμό της ταινίας, αλλά και το ρόλο του βοηθού παραγωγής στη διόρθωση χρωμάτων.

Ο κινηματογραφιστής διαλέγει την κάμερα, το φιλμ, τους φακούς, τα φίλτρα κ.λπ., ώστε να αποτυπώσει μια σκηνή με βάση τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Η σχέση μεταξύ κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη ποικίλλει: πολλοί σκηνοθέτες δίνουν ελευθερία κινήσεων στους κινηματογραφιστές, ενώ άλλοι δεν τους επιτρέπουν σχεδόν καμία πρωτοβουλία, ούτε καν να επιλέξουν τη θέση της κάμερας και τον φακό. Συνήθως, ο σκηνοθέτης μεταφέρει στον κινηματογραφιστή τι ακριβώς θέλει από μία σκηνή και του δίνει την ανάλογη ελευθερία ώστε να πετύχει το ζητούμενο οπτικό αποτέλεσμα.

Ενώσεις κινηματογραφιστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, το 2013, ιδρύθηκε η Eνωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών "με σκοπό την ανάδειξη, προώθηση και διάδοση της τέχνης της φωτογραφίας του Κινηματογράφου"[1] σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων ενώσεων του εξωτερικού, όπως η ASC των Ηνωμένων Πολιτειών και η BSC του Ηνωμένου Βασιλείου.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ποιοι είμαστε | GSC - Greek Society of Cinematographers». Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 
  2. «10 χρόνια GSC: Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας (και φοβόσασταν να ρωτήσετε)». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]