Καμπούλ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καμπούλ
ΕκβολέςΙνδός ποταμός
ΧώραΑφγανιστάν και Πακιστάν
Μήκος460 χλμ
ΠαραπόταμοιSwat River, Alingar River, Surkhab, Λογκάρ, Παντζσίρ και Κουνάρ
Χάρτης
Κρεμαστή γέφυρα επί του Καμπούλ
Η ίδια κρεμαστή πεζογέφυρα

Ο ποταμός Καμπούλ, ή Καμπάλ, (αρχαία ελληνικά: Κωφής,[1] γεν.: Κωφήνος, αιτ.: Κωφήνα,[2][3] Παστού: کابل سیند, Περσικά & Ουρντού: دریای کابل), είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς του Αφγανιστάν.

Πηγάζει από τα όρη Σάγκλαχ Γκάμα του Αφγανιστάν. Το συνολικό του μήκος είναι 700 περίπου χλμ. πριν ενωθεί με τον Ινδό ποταμό, στην Αττόκ, (πόλη της περιοχής Παντζάμ του Πακιστάν). Σημαντικότερες πόλεις από τις οποίες διέρχεται ο Καμπούλ είναι η πρωτεύουσα Καμπούλ, η Σαχαρμπάχ, και η Τζαλαλαμπάτ, Μεγαλύτεροι παραπόταμοι του Καμπούλ ποταμού είναι: ο Λογκάρ, ο Παντζσίρ, ο Κουνάρ, ο Αλινγκάρ και ο Μπάρα.

Ο ποταμός Καμπούλ τον περισσότερο χρόνο παραμένει σχεδόν ξεροπόταμος που όμως κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού που λιώνουν τα χιόνια αυτός γεμίζει. Παρότι συνδέεται κατά τον ρου του με τους άλλους παραποτάμους του ,για ιστορικούς λόγους συνεχίζεται η ονομασία του μέχρι την εκβολή του στον Ινδό ποταμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός αναφέρεται στο έργο Ριγκ Βέδα, το αρχαιότερο γραπτό κείμενο του Ινδουισμού, με το όνομα Kubhā. Το σανσκριτικό αυτό όνομα άλλαξε αργότερα σε Kābul.[4]" Ο ποταμός αργότερα έδωσε το όνομά του στην περιοχή και εν τέλει στον οικισμό της Καμπούλ η οποία σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασις, Βιβλίο Έβδομο (Z), 7.6.4 «καὶ πέμπτη ἐπὶ τούτοις ἱππαρχία προσγενομένη͵ οὐβαρβαρικὴ ἡ πᾶσα͵ ἀλλὰ ἐπαυξηθέντος γὰρ τοῦ παντὸςἱππικοῦ κατελέγησαν ἐς αὐτὸ τῶν βαρβάρων͵ τῷ τεἀγήματι προσκαταλεγέντες Κωφής τε ὁ Ἀρταβάζου καὶ Ὑδάρνης καὶ Ἀρτιβόλης οἱ Μαζαίου͵ καὶ Σισίνης καὶ Φραδασμένης [καὶ] οἱ Φραταφέρνου τοῦ Παρθυαίων». [1]
  2. «Ο Σκύλαξ από τα Καρύανδα είχε ξεκινήσει από τον ποταμό Κωφήνα (Καμπούλ), κατέπλευσε τον Ινδό και κατέληξε στις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη, συλλέγοντας τοπογραφικές κι εμπορικές πληροφορίες για λογαριασμό του Δαρείου Α΄». Πηγή: το «Η κάθοδος του Υδάσπη – Στις χώρες του Σωφύτη, των Σίβων και των Αγαλασσέων (Αρριανός Ε.3.4, ΣΤ.2, Ινδική 5.10-12, 18-19, Διόδωρος ΙΖ.89.6, 91.4-κ.ε., 95.4-5, 96.2- κ.ε., Κούρτιος 9.1.24-34, 3.21-22, 4.4-8, Ιουστίνος 12.9.1-2, Στράβων 15.1.17)» στην ιατοσελίδα: [2] Αρχειοθετήθηκε 2013-01-30 στο Wayback Machine.
  3. «(…)Κύρος Β΄ ο Μέγας: το 559 ανακηρύχθηκε «Μέγας Βασιλεύς, Βασιλεύς της πόλης του Ανσάν», υποτελής στον Μήδο παππού του, Αστυάγη. Ένωσε τους περσικούς λαούς υπό την εξουσία του, επαναστάτησε κατά του Αστυάγη και κατέλυσε τη μηδική αυτοκρατορία. Στη συνέχεια υπέταξε τις ελληνίδες πόλεις της Μ. Ασίας και όλα σχεδόν τα εδάφη, που απάρτιζαν την αχαιμενιδική αυτοκρατορία, με ΒΑ όριο τον Ιαξάρτη (Συρ Ντάρυα), Α τον Κωφήνα (Καμπούλ) και ΝΔ την Αίγυπτο. Ήταν πλέον Μέγας Βασιλεύς, Βασιλεύς Βασιλέων και Βασιλεύς της Ασίας. Σκοτώθηκε το 530 επιχειρώντας εναντίον των ημινομάδων Μασσαγετών Σκυθών, βορείως του Αράξη (Κύρου) και δυτικά της Κασπίας(…).» Πηγή: [3] Αρχειοθετήθηκε 2013-01-25 στο Wayback Machine.
  4. The History and Culture of the Indian People : The Vedic age. By Ramesh Chandra Majumdar, Achut Dattatrya Pusalker, A. K. Majumdar, Dilip Kumar Ghose, Bharatiya Vidya Bhavan, Vishvanath Govind Dighe Published by Bharatiya Vidya Bhavan, 1962 Page 247
  5. Bosworth, C.E. (1999). «Kabul». Encyclopaedia of Islam (CD-ROM Edition v. 1.0 έκδοση). Leiden, The Netherlands: Koninklijke Brill NV. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kabul River στο Wikimedia Commons