Καμπάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την πόλη Καμπάλα. Για το μυστικιστικό ιουδαϊκό σύστημα της Καμπάλάς ή Καββάλας, δείτε: Καμπάλα (Θρησκευτικό κίνημα).

Συντεταγμένες: 0°18′49″N 32°34′52″E / 0.31361°N 32.58111°E / 0.31361; 32.58111

Καμπάλα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καμπάλα
0°18′49″N 32°34′52″E
ΧώραΟυγκάντα[1]
Διοικητική υπαγωγήΚαμπάλα
Διοίκηση
 • Λόρδος ΔήμαρχοςErias Lukwago
Έκταση189.000.000 
Υψόμετρο1.190 μέτρα
Πληθυσμός1.680.600 (2019)
Ζώνη ώραςUTC+03:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καμπάλα (αγγλικά: Kampala) είναι πόλη και πρωτεύουσα της Ουγκάντας στην Αφρική. Είναι επίσης η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας με 1.680.600 κατοίκους στην απογραφή του 2019. Είναι η πρωτεύουσα της κεντρικής περιφέρειας και του ομώνυμου δήμου. Βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 0° 19΄ βόρειο και γεωγραφικό μήκος 32° 35΄ ανατολικό. Το μέσο υψόμετρό της είναι 1.190 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ονομασία και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τον ερχομό των Ευρωπαίων (Βρετανών), ο βασιλιάς των Μπουγκάντα, ο Καμπάκα, είχε επιλέξει την περιοχή της μελλοντικής πόλεως ως ένα από τα αγαπημένα του κυνηγετικά πεδία. Η περιοχή αποτελείται από πολλούς λόφους και πλούσιους υγρότοπους στις όχθες της λίμνης Βικτόρια. Επρόκειτο για ιδανικό τόπο για διάφορα είδη αντιλόπης, και ιδιαίτερα το ίμπαλα (Aepyceros melampus). Μάλιστα, όταν έφθασαν εδώ οι Βρετανοί, απεκάλεσαν την περιοχή «Λόφοι του Ίμπαλα».

Η γλώσσα των Μπουγκάντα, η λουγκάντα, υιοθέτησε πολλές λέξεις από την αλληλεπίδραση με τους Βρετανούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η λέξη ιμπάλα (που και οι Βρετανοί την είχαν πάρει από τους Ζουλού) έδωσε στους Μπουγκάντα τη μετάφραση Κασόζι κα Ιμπάλα = Λόφος του Ίμπαλα (κα = του, εμπάλα = ίμπαλα). Στην ομιλούμενη λουγκάντα τα κα και εμπάλα προφέρονταν μαζί ως μία λέξη: Κααμπάλα. Από αυτό προέρχεται και η σημερινή ονομασία της πόλης Καμπάλα.

Η πόλη μεγάλωσε ως η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μπουγκάντα, από την οποία σώζονται αρκετά οικοδομήματα, όπως οι Τάφοι Κασούμπι (κτισμένοι το 1881), το κοινοβούλιο, το δικαστήριο, κ.ά. Η Καμπάλα καταστράφηκε μερικώς κατά τον πόλεμο Ουγκάντας-Τανζανίας και ανοικοδομήθηκε.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Μακερέρε, ένα από τα κυριότερα της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής βρίσκεται στην περιοχή του Λόφου Μακερέρε. Η Καμπάλα είναι επίσης η έδρα της Τράπεζας Αναπτύξεως Ανατολικής Αφρικής (East African Development Bank).

Η Καμπάλα, όπως και η Ρώμη ή η Κωνσταντινούπολη, λέγεται πως είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές:

  • Ο πρώτος λόφος από πλευράς ιστορικής σημασίας είναι ο Κασούμπι, όπου και οι Τάφοι Κασούμπι των προηγούμενων Kabaka (βασιλιάδων).
  • Ο δεύτερος είναι ο Μένγκο, όπου βρίσκεται το ανάκτορο και η έδρα του Δικαστηρίου των Μπουγκάντα.
  • Ο τρίτος είναι ο Κιμπούλι, όπου βρίσκεται το ομώνυμο τζαμί. Το ισλάμ έφθασε στην Ουγκάντα πριν από τους πρώτους Χριστιανούς ιεραποστόλους.
  • Ο τέταρτος είναι ο Ναμιρέμπε, όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός των Προτεσταντών. Προτεστάντες ήταν οι πρώτοι ιεραπόστολοι που έφθασαν εδώ.
  • Ο πέμπτος είναι ο Ρουμπάγκα, όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός των Ρωμαιοκαθολικών και κατά το παρελθόν τα αρχηγεία των Λευκών Πατέρων.
  • Ο έκτος είναι ο Νσάμπγια, όπου ήταν η έδρα της ιεραποστολής Μιλλ Χιλλ. Σήμερα υπάρχει εκεί το νοσοκομείο Νσάμπγια.
  • Ο έβδομος λόφος, ο μικρός λόφος της Καμπάλα, ο Λόφος του Ίμπαλα, διαθέτει τα ερείπια του κάστρου του Λούγκαρντ. Αυτά καταστράφηκαν περισσότερο το 2003, όταν το Ανώτατο Μουσουλμανικό Συμβούλιο (UMSC) ξανάρχισε την κατασκευή ενός τζαμιού 15.000 ατόμων. Το τζαμί είχε θεμελιωθεί επί προέδρου Αμίν, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Η πόλη απλώθηκε και στον λόφο Νακασέρο, όπου το διοικητικό κέντρο και τα ακριβά προάστια. Στον λόφο Μουλάγκο υπάρχει το ομώνυμο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο ολόκληρης της Ουγκάντας. Υπάρχει επίσης ο λόφος Μακερέρε με το πανεπιστήμιο. Ο υψηλότερος είναι ο λόφος Κολόλο, όπου και το Μουσείο της Ουγκάντας. Επομένως υπάρχουν τουλάχιστον 11 σημαντικοί λόφοι στην Καμπάλα. Με άλλους 8 μικρότερης σημασίας φθάνουμε στους 19.

Αξιοθέατα στην πόλη είναι οι Καταρράκτες Σσεζίμπουα, το Εθνικό Θέατρο, η Αγορά του Αγίου Μπαλικουντέμπε (πρώην Ογουίνο) και η Αγορά Νακασέρο. Υπάρχει και καζίνο. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Εντέμπε βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από το κέντρο, ενώ ο λιμένας Πορτ Μπελ στη Λίμνη Βικτόρια απέχει 10 χιλιόμετρα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 8398. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]