Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°54′26″N 20°33′58″E / 39.90722°N 20.56611°E / 39.90722; 20.56611

Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων
Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων is located in Greece
Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων
Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΠωγωνίου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΙωαννίνων
Υψόμετρο560
Πληθυσμός108 (2011)
Πληροφορίες
http://www.pogoni.gr

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Κάτω Ραβένια βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων. Είναι τριγυρισμένο από δάση και ακαλλιέργητη έκταση. Είναι χτισμένο σε ομαλό και πολύ βατό μέρος.

Το 1912 το χωριό αριθμούσε 100 οικογένειες και 622 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός με το πέρασμα των χρόνων μειώθηκε αρκετά με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 30 οικογένειες και 75-80 μόνιμοι κάτοικοι.[εκκρεμεί παραπομπή] Αποτελεί το ησυχαστήριο της περιοχής με πολύ καλό κλίμα, με φιλόξενους και ευγενικούς ανθρώπους. Έχει θέα προς την Τύμφη, τον κάμπο του Παρακαλάμου, το Καλπάκι και προς τα βουνά Κασιδίαρης και Νεμέρτσικα.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χωριού έχει απασχολήσει πολλούς. Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών το 1927 όρισε Συμβούλιο Τοπωνυμιών για την ονομασία διάφορων χωριών που έφεραν τουρκικά ή σλαβικά ονόματα. Για τα Κάτω Ραβένια η μεν λέξη «Κάτω» μπήκε σε αντιδιαστολή με την λέξη «Άνω» και είναι καθαρά ελληνική. Αμφισβητήθηκε η δεύτερη λέξη «Ραβένια» η οποία μένει ακαθόριστη διότι συγχέεται η Σλαβική, η Ελληνική και η Τουρκική γλώσσα. Σε πολλά σημεία της Ελλάδας υπάρχει η λέξη «Ραβένια ή Ρεβένια». Το Συμβούλιο Τοπωνυμιών αποφάσισε να ονομάσει τα Άνω Ραβένια με το όνομα «Καλλιθέα» και τα Κάτω Ραβένια απλώς «Ραβένια». Υπήρξαν όμως αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού και έτσι παρέμεινε η ονομασία Άνω και Κάτω Ραβένια.[1]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει δυο εκκλησίες, τον Άγιο Νικόλαο, μονόκλιτη εκκλησία με χαγιάτι που είναι και η παλαιότερη (χρονολογείται στον 18ο αιώνα). Το τέμπλο της κοσμείται από εικόνες των 12 αποστόλων και σύμφωνα με επιγραφή χρονολογείται στο 1773. Δίπλα της βρίσκεται, η νεότερη, της Γέννησης της Θεοτόκου. Είναι τρίκλιτη και είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, που χτίστηκε το 1910. Εκεί υπάρχει ομώνυμη φορητή εικόνα, σχετικά μεγάλων διαστάσεων, σε προσκυνητάρι, ζωγραφισμένη από Χιονιαδίτες ζωγράφους το 1819. [1]

Η Περιοχή Αγιοί είναι μοναδική σε ομορφιά. Εδώ μέσα σε μια σπηλιά λειτούργησε το ξακουστό μοναστήρι, με το οποίο είναι συνυφασμένο και το γνωστό δημοτικό τραγούδι «Παπα-Γιώργης» (...όλα τα κάστρα πάτησε κι όλα τα μοναστήρια / το μοναστήρι στους Αγίους δεν μπορεί να πατήσει...). Δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει το φαράγγι του Γορμού, παραπόταμου του Καλαμά, το οποίο αποτελεί μνημείο της φύσης με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί μια πρόκληση και κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά του Γορμού προσφέρονται για ράφτινγκ.[1] Το μικρό μαγαζάκι στην όχθη του σου προσφέρει ξεκούραση και δροσιά τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

Τα Κάτω Ραβένια είναι η πατρίδα της αξέχαστης λαϊκής τραγουδίστριας Κατερίνας Πότση (Μανταλένα 1947-1988), η οποία μεσουράνησε στην ελληνική μουσική σκηνή και κινηματογράφο, δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα, στη δεκαετία του 1960.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ν. Κατσένης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]