Κάτω Αλεποχώρι Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°5′15.43″N 23°11′13.09″E / 38.0876194°N 23.1869694°E / 38.0876194; 23.1869694

Κάτω Αλεποχώρι
Κάτω Αλεποχώρι is located in Greece
Κάτω Αλεποχώρι
Κάτω Αλεποχώρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔήμος Μεγαρέων
Γεωγραφία
Νομόςπεριφέρεια Αττικής
Υψόμετρο5 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος436
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας250 15

Το Αλεποχώρι είναι χωριό της περιφέρειας Αττικής που εκτείνεται στις περιφέρειες των δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίας. Βρίσκεται βόρεια των Μεγάρων, στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Διαθέτει μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Δυτικής Αττικής. Κοντά στο Αλεποχώρι βρισκόταν η αρχαία πόλη των Μεγαρέων, οι Παγές. Το Κάτω Αλεποχώρι έχει πληθυσμό 220 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαίες Παγές ή Πηγές εντοπίζονται στο σύγχρονο Κάτω Αλεποχώρι, 20 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Μεγάρων. Υπήρξαν κώμη και λιμάνι των αρχαίων Μεγάρων στον Κορινθιακό Κόλπο. Η ταύτιση των Παγών με το συγκεκριμένο ύψωμα-λόφο βασίζεται σε επιγραφικές μαρτυρίες. Θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο ρόλο στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπως μαρτυρείται από τον Θουκυδίδη. Το 461 π.Χ. οι Μεγαρείς προσχώρησαν στην αθηναϊκή συμμαχία και οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν τις Παγές ως ορμητήριο του στόλου τους στον Κορινθιακό Κόλπο. Τον 2ο αι. π.Χ. αυτονομήθηκαν, εντάχθηκαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και έκοψαν δικό τους νόμισμα.

Στη σφαίρα επιρροής των Παγών συμπεριλαμβανόταν το μικρό λιμάνι του Πανόρμου, στον όρμο της Ψάθας, για το οποίο οι Παγές φιλονικούσαν με τη γειτονική πόλη των Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό).

Στην πόλη των Παγών υπήρχε θέατρο και αγορά. Αναφέρονται επίσης ιερά του Διός, της Αρτέμιδος, της Ίσιδος καθώς και του ήρωα Αιγιαλέα. Ο περιηγητής Παυσανίας, τον 2ο αι. μ.Χ. αναφέρει ότι υπήρχε χάλκινο άγαλμα της Αρτέμιδος Σωτείρας, όμοιο με αυτό που βρισκόταν στα Μέγαρα.

Η κατοίκηση της θέσης επιβεβαιώνεται αρχαιολογικά και κατά τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους. Στα βυζαντινά χρόνια οι Παγές αναφέρονται ως επισκοπική έδρα.

Ιστορικά πρόσωπα:

  • Αιγιαλέας [1]

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με λεωφορείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αλεποχώρι εξυπηρετείται από τα ΚΤΕΛ Αττικής, στη γραμμή Μεγάρων-Ν. Περάμου-Κινέτας-Αλεποχωρίου.

Οδικώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λεωφόρος Αλεποχωρίου, ξεκινά από την πόλη των Μεγάρων. Υπάρχει είσοδος προς την Παλαιά αλλά και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Αρχαίες Παγαί (Αλεποχώρι)». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]