Κάτω Αίγυπτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της αρχαίας Αιγύπτου
S3L2
X1
I13
Κάτω Αίγυπτος σε ιερογλυφικά

Η Κάτω Αίγυπτος (αραβικά : al-Diltā / الدلتا) είναι ιστορική περιοχή της Αιγύπτου. Εκτείνεται από τις εκβολές του Νείλου, το Κάιρο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το Δέλτα του Νείλου είναι πολύ εύφορο και λόγω του Μεσογειακού κλίματος η χλωρίδα είναι διαφορετική από την Άνω Αίγυπτο, βιότοπος για πολλά πουλιά, βοοειδή, και λιβάδια με πάπυρους. Η Κάτω Αίγυπτος στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ta-Mehu δηλαδή γη του πάπυρου.

Λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και του εμπορίου με άλλους λαούς η Κάτω Αίγυπτο επηρεάστηκε από άλλους πολιτισμούς. Ο Φαραώ Μήνης ένωσε τα δύο βασίλεια σε ένα, ενώ στη Βυζαντινή περίοδο ανήκε στην επαρχία της Αρκαδίας με πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια. Εμβλήματα του βασιλείου της Κάτω Αιγύπτου ήταν το ερυθρό στέμμα και ο πάπυρος. Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς η Κάτω Αίγυπτος και το δέλτα του Νείλου είχε επτά παρακλάδια του Νείλου, σήμερα δύο, τα οποία βοηθούσαν και στην άμυνα του βασιλείου από ξένους εισβολείς. Από τον Ηρόδοτο[1] έχουμε πλήρη περιγραφή της περιοχής αφού πέρασε από εκεί. Πρωτεύουσα της αρχαίας Κάτω Αιγύπτου ήταν η Μέμφιδα, άλλες γνωστές πόλεις ήταν η Βούσιρις, η Γκίζα, η Ηλιούπολις, η Σακκάρα , η Άβαρις, η Ναύκρατις, το Φαγιούμ, η Σάιδα, η Τανίς, και η Ροζέτα. Σήμερα εκεί βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αιγύπτου Κάιρο.

Σήμερα η Κάτω Αίγυπτος χωρίζεται σε 20 νομούς, το κλίμα είναι πιο ήπιο από την Άνω Αίγυπτο και έχει πολλές βροχοπτώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ευτέρπη, κεφ. 17

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Elmar Edel: Zu den Inschriften auf den Jahreszeitenreliefs der "Weltkammer" aus dem Sonnenheiligtum des Niuserre. In: Nachrichten der Akademie der Wissenschaften in Göttingen, Nr. 8. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 1961
  • Soria Trastoy, Teresa. «Ciudades y restos arqueológicos del Bajo Egipto». Egiptomanía. Consultado el 04, 03 de 2008.