Κάρολος Φρειδερίκος του Χόλσταϊν-Γκόττορπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος Φρειδερίκος, Δούκας του Χόλσταϊν-Γκόττορπ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Karl Friedrich zu Holstein-Gottorp (Γερμανικά) και Karl Fredrik av Holstein-Gottorp (Σουηδικά)
Γέννηση29  Απριλίου 1700[1]
Στοκχόλμη[2]
Θάνατος18  Ιουνίου 1739[3][4][5]
Rümpel
Τόπος ταφήςBordesholmer Kloster (54°10′34″ s. š., 10°0′42″ v. d.)
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜεγάλη Δούκισσα Άννα Πέτροβνα της Ρωσίας (από 1725)[7]
ΤέκναΠέτρος Γ΄ της Ρωσίας
ΓονείςΦρειδερίκος Δ΄ του Χόλσταϊν-Γκόττορπ και Εδβίγη Σοφία της Σουηδίας
ΟικογένειαΟίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Γκόττορπ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι
τάγμα του Αγίου Ανδρέα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κάρολος-Φρειδερίκος, δανικά Karl-Frederik (30 Απριλίου 1700 - 18 Ιουνίου 1739) από τον Οίκο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Γκόττορπ ήταν δούκας του Χόλσταϊν-Γκόττορπ (1702-1739).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Φρειδερίκου Δ΄ δούκα του Χόλσταϊν-Γκόττορπ και της Εδβίγη-Σοφίας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Καρόλου ΙΑ΄ της Σουηδίας.

Νεανική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Σουηδία, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι γονείς του κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-21) στον αδελφό της μητέρας του Κάρλο ΙΒ΄ της Σουηδίας. Το 1702 ο πατέρας του απεβίωσε στη μάχη του Κλισζόβ της Πολωνίας. Ο Κάρολος-Φρειδερίκος τον διαδέχθηκε σε ηλικία δύο ετών και η μητέρα του ανέλαβε την επιτροπεία. Διέμεναν στη Στοκχόλμη, ενώ την πραγματική διακυβέρνηση του δουκάτου την είχαν διοικητές. Το 1708 απεβίωσε και η μητέρα του και την κηδεμονία ανέλαβε η Εδβίγη-Ελεονόρα, αδελφή του πάππου του Χριστιανού-Αλβέρτου δούκα του Χόλσταϊν-Γκόττορπ[8]. Τον προόριζε για διάδοχο του θείου του Καρόλου ΙΒ΄, που ήταν άτεκνος[8].

Στη διάρκεια του Πολέμου οι Δανοί κατέλαβαν την πόλη Σλέσβιχ και το κοντινό κάστρο Γκόττορπ. Το 1721 ο Φρειδερίκος Δ΄ της Δανίας, επικυρίαρχος του Καρόλου-Φρειδερίκου, έλαβε πίσω το φέουδο του Σλέσβιχ.

Σταδιοδρομία στη Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυλικοί τον θεωρούσαν αλαζόνα και αγενή[8]· το 1718 απεβίωσε ο Κάρολος ΙΒ΄ και η Ουλρίκα-Ελεονόρα, δεύτερη κόρη του Καρόλου ΙΑ΄, διεκδίκησε την εξουσία λέγοντας ότι η Εδβίγη-Σοφία δεν είχε λάβει την έγκριση της Συνέλευσης για το γάμο της. Ο Κάρολος-Φρειδερίκος δεν είχε ξεπεράσει ακόμη τη θλίψη του για το θείο του, όταν ο Φρειδερίκος Α΄ λάντγκραβος της Έσσης-Κάσσελ, σύζυγος της Ουλρίκας-Ελεονόρας, βιάστηκε να τη βοηθήσει να αναλάβει το θρόνο[8]. Όταν αναγνωρίστηκε και ο Φρειδερίκος ως βασιλιάς, ο Κάρολος-Φρειδερίκος εγκατέλειψε τη Σουηδία και μετέβη στη Ρωσία. Περίμενε να αποβιώσει η άτεκνη Ουλρίκα-Ελεονόρα, αλλά εκείνος απεβίωσε δύο έτη πριν από αυτήν. Εν τω μεταξύ, λόγω της φιλο-Ρωσικής πολιτικής του, η Σουηδία απέκλεισε αυτόν και τον γιο του από τη διαδοχή.[8]. Αργότερα τη διαδέχθηκε ο Αδόλφος-Φρειδερίκος 5ος απόγονος του Καρόλου Θ΄ Βάσα της Σουηδίας.

Μετέπειτα ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1720 η Συμφωνία Δανίας-Σουηδίας στο Φρέντερικσμπορκ επικύρωσε την προσάρτηση του Σλέσβιχ από την πρώτη, ενώ η δεύτερη θα έπευε τη βοήθειά της προς αυτόν. Του έμεινε το Χόλσταϊν, που ήταν υποτελές στον Γερμανό βασιλιά. Στη Ρωσία συμφώνησε να νυμφευτεί την Άννα, μεγαλύτερη κόρη του Πέτρου Α΄ του Μεγάλου, από τη 2η σύζυγό του, την αγρότισσα Μάρτα Σκαβρόνσκαγια (μετέπειτα Αικατερίνη Α΄). Ο πατέρας της έκρινε ότι ο γάμος με τον διάδοχο της Σουηδίας είναι κάτι, που θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Όμως τον Ιανουάριο του 1725 απεβίωσε ο Πέτρος Α΄. Ο γάμος έγινε τον Μάιο του 1725 και η Αικατερίνη Α΄ έδωσε ένα ανάκτορο, εισόδημα και μία θέση στο Συμβούλιο στον Κάρολο-Φρειδερίκο. Έγινε διοικητής της φρουράς του ανακτόρου. Το 1727 απεβίωσε η Αικατερίνη Α΄ και ο Κάρολος-Φρειδερίκος προσπάθησε να κάνει την Άννα διάδοχο, αλλά απέτυχε.

Έφυγαν για το Χόλσταϊν το ίδιο έτος και έμεναν στο κάστρο Κίελ. Το 1728 έκαναν το μόνο παιδί τους και η Άννα, μετά τη γέννα, απεβίωσε. Προώθησε τον γιο του για διάδοχο της Ρωσίας. Απεβίωσε το 1739 στο Ρόλφσχαγκεν της Σαξονίας· ο τάφος του βρίσκεται στο ναό της μονής στο Μπόρντεσχολμ. Τον διαδέχθηκε ο γιος του ως δούκας του Χόλσταϊν-Γκόττορπ και το 1762 έγινε τσάρος. Ο εξάδελφός του Αδόλφος-Φρειδερίκος, από τον ίδιο Οίκο, έγινε βασιλιάς της Σουηδίας το 1751.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1724 την Άννα Ρομάνοφ, κόρη του Πέτρου Α΄ αυτοκράτορα της Ρωσίας και είχε τέκνο:

Αναφορά σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  3. «Karl Fredrik». (Σουηδικά) Dictionary of Swedish National Biography. 12365.
  4. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10933.htm#i109327. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. «Dansk Biografisk Lexikon». (Δανικά) Dansk Biografisk Leksikon. Carl_Frederik.
  6. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 10  Μαΐου 2020.
  7. p10933.htm#i109327. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Lundh-Eriksson, Nanna (Swedish): Den glömda drottningen. Karl XII:s syster. Ulrika Eleonora D.Y. och hennes tid (The Forgotten Queen. The Sister of Charles XII. The Age of Ulrika Eleonora the Younger) Affärstryckeriet, Norrtälje. (1976)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles Frederick, Duke of Holstein-Gottorp της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).