Ιωνική Τετράπολις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ιωνική τετράπολη (Ιωνική τετράπολις) ή Υττηνία[1] ή απλούστερα Τετράπολις ονομάστηκε αρχικά το κοινό τεσσάρων πόλεων της ανατολικής Αττικής που θεωρούνταν πατρίδα του Ίωνα, του μυθικού γενάρχη των Ιώνων.

Οι πόλεις αυτές ήταν ο Μαραθώνας, (Μαραθών), η Οινόη, η Προβάλινθος και η Τρικόρινθος οι οποίες είχαν συνενωθεί θρησκευτικά διατηρώντας κοινό ιερό. Από αυτό το κοινό ιερό αφιερωμένο στον Ίωνα ονομάστηκε αρχικά "Ιωνία" και όλη η ανατολική Αττική που ήταν και η πρώτη γεωγραφική περιοχή που έφερε αυτό το όνομα. Κατά τον Στράβωνα (C.383), στο χώρο αυτό ήλθε αρχικά από τη Θεσσαλία και εγκαταστάθηκε ο μυθικός Ξούθος πατέρας του Ίωνα μετά τον γάμο του με την κόρη του Ερεχθέως την Κρέουσα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στέφανος Βυζάντιος, "Εθνικά", ("Stephani Byzantii Ἐθνικων quæ supersunt." Gr. Edidit Anton Westermann, Λειψία 1839), [...] "Τετράπολις, της Άττικής, έχουσα δήμους και πόλεις τέτταρας, Οινόην, Προβάλινθον, Τρικόρυθον, Μαραθώνα. Ανδροτίων δε τετραπόλιδός φησι δια τον δ. αύτη πρότερον εκαλείτο Υττηνία• οι οικήτορες Τετραπολείς και Τετραπολίται, ως Φαβωρίνος εν πρώτω παντοδαπής ύλης ιστορικής". [...], σελ. 275-276.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΓ΄, σελ.400.