Ιωάννης Β΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Χάδερσλεου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης ο Πρεσβύτερος
Δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Χάδερσλεου
Περίοδος1533 - 1580
Γέννηση29 Ιουνίου 1521
Χάδερσλεου, Δανία
Θάνατος1 Οκτωβρίου 1580 (59 ετών)
Χάδερσλεου, Δανία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός του Σλέσβιχ
ΟίκοςΟίκος του Όλντενμπουργκ
ΠατέραςΦρειδερίκος Α΄ της Δανίας
ΜητέραΣοφία της Πομερανίας
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης της Δανίας ή Ιωάννης ο Πρεσβύτερος (Hans den Ældre, 29 Ιουνίου 1521 - 1 Οκτωβρίου 1580) ήταν ο μοναδικός δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Χάδερσλεου. Προερχόταν από τον Οίκο του Όλντενμπουργκ και ήταν δούκας του Σλέσβιχ & Χόλσταϊν (1544-80) μαζί με τους αδελφούς του Χριστιανό Γ΄ και Αδόλφο. Έδρα του ήταν το Χάδερσλεου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χάδερσλεου και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φρειδερίκου Α΄ της Δανίας και της Σοφίας των Γκρίφφινς, κόρη του Μπογκισλάβ Α΄ της Πομερανίας. Ήταν ανιψιός του Ιωάννη της Δανίας, Νορβηγίας & Σουηδίας και (ως Ιωάννη Α΄) δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έτσι ο Ιωάννης αριθμείται ως Β΄. Ήταν θείος του Ιωάννη Β΄ του νεότερου, δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ.

Του έδωσαν επιμελημένη παιδεία και πέρασε μερικά έτη στην Αυλή του Αλβέρτου των Χοεντσόλερν, δούκα της Πρωσίας, συζύγου της ετεροθαλούς αδελφής του Δωροθέας, στο Κένιγκσμπεργκ. Η περιοχή ήταν ένα φέουδο της Πολωνίας, αλλά είχε εκσυγχρονιστεί από το Τάγμα των Τευτόνων της Πρωσίας με επιτυχία. Αυτή ήταν μία καθοριστική επίδραση στον Ιωάννη Β΄ για την κατανόηση της πολιτικής και της διοίκησης.

Δούκας του Σλέσβιχ & Χόλσταϊν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1544 κυβερνούσε τα δουκάτα Σλέσβιχ & Χόλσταϊν μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Χριστιανό Γ΄ της Δανίας και με τον μικρότερο αδελφό του Αδόλφο. Διέμενε στο κάστρο Χάδερσλεου και αργότερα έκτισε το μεγαλοπρεπές κάστρο Χάνσμποργκ σε αναγεννησιακό ρυθμό στα ανατολικά της πόλης.

Η περιοχή του περιλάμβανε την κομητεία Χάδερσλεου, τις νήσους Νόρντστραντ και Φέμαρν (του Σλέσβιχ) και το Ρέντσμπουργκ (του Χόλσταϊν). Ακολούθησε τη Μεταρρύθμιση και ίδρυσε μερικά ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας και εκπαίδευσης. Αξιομνημόνευτο είναι το Νοσοκομείο δούκας Ιωάννης στο Χάδερσλεου. Εισήγαγε πολλές μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα και θεωρείτο ως ένας ακριβοδίκαιος νομοθέτης.

Η επικράτειά του περιλάμβανε την πιο ευάλωτη από τη θάλασσα ακτή, έτσι προγραμμάτισε εργασίες προστασίας από τη θάλασσα. Η ακτογραμμή είχε βαθείς κόλπους και ο Ιωάννης Β΄ κατασκεύασε αναχώματα και αποστραγγίσεις, ώστε ανακτήθηκε γη. Η περιοχή Ντίτμαρσεν, που κατοικείτο από ανεξάρτητους φεουδαλικά αγρότες, κατακτήθηκε από τους τρεις δούκες, που τη διένειμαν μεταξύ τους.

Απεβίωσε το 1580 στο κάστρο Χάνσμποργκ σε ηλικία 59 ετών, άγαμος. Την περιοχή του μοίρασαν μεταξύ τους ο Φρειδερίκος Β΄ της Δανίας (γιος του Χριστιανού Γ΄) και ο Αδόλφος.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος δούκας που κατοίκησε στο Χάδερσλεου και μερίμνησε για την πόλη. Οι κάτοικοι κρατούν την ανάμνησή του και τον θεωρούν προστάτη της πόλης τους. Εκτός από το νοσοκομείο, η ετήσια εορτή της πόλης το καλοκαίρι φέρει το όνομα εορτή τού δούκα Χανς και η τοπική ζυθοποιΐα έχει μια μπύρα, που φέρει το όνομά του. Όλη η νομοθεσία του εκδόθηκε σε βιβλίο με τίτλο Οι αποφάσεις του Χάνσμποργκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thomas Otto Achelis: Haderslev i gamle Dage 1292–1626, Haderslev, 1929
  • Troels Fink: Hertug Hans den Ældre, in: Sønderjyske Årbøger, 1997, p. 37–58
  • Lennart S. Madsen: Junker Christian og hertug Hans den Ældre, in: Inge Adriansen, Lennart S. Madsen and Carsten Porskrog Rasmussen: De slesvigske hertuger, Aabenraa, 2005, p. 87–118
  • Emilie Andersen (ed.): De Hansborgske Registranter, two volumes, Copenhagen 1943 and 1949
  • Emilie Andersen (ed.): De Hansborgske Domme 1545–1578, three volumes, Copenhagen, 1994