Ιωάννα της Αγγλίας (1335-1348)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννα της Αγγλίας (1335 - 1348))
Ιωάννα της Αγγλίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Ιανουαρίου 1334 ή 1333[1]
Πύργος του Λονδίνου
Θάνατος2  Σεπτεμβρίου 1348[2][3][4]
Γκιγιέν
Αιτία θανάτουπανώλη
Τόπος ταφήςBayonne Cathedral
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΕδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας[5] και Φιλίππη του Αινώ[5]
ΑδέλφιαΕδουάρδος του Γούντστοκ
Ιωάννης της Γάνδης
Εδμόνδος του Λάνγκλεϊ
Λάιονελ της Αμβέρσας
Θωμάς του Γούντστοκ
Μαργαρίτα, κόμισσα του Πέμπροκ
Ισαβέλλα του Κουσί
Μαρία του Γουόλθαμ
ΟικογένειαΟίκος των Πλανταγενετών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιωάννα της Αγγλίας (Joan of England, Λονδίνο, 19 Δεκεμβρίου 1333 ή 28 Ιανουαρίου 1334 - 1 Ιουλίου 1348) ήταν η δεύτερη κόρη και το πιο ευνοούμενο παιδί των βασιλέων της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ και της Φιλίππης του Αινώ. Μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν μαζί με τον μεγάλο της αδελφό Εδουάρδο, την αδελφή τους Ισαβέλλα και την ξαδέλφη τους, Ιωάννα του Κεντ.

Σε ηλικία δύο ετών αρραβωνιάστηκε τον Φρειδερίκο της Αυστρίας, γιο του αυτοκράτορα Όθωνα και της Μαργαρίτας του Αινώ. Το 1338 ταξίδεψε στην Αυστρία προκειμένου να ξεκινήσει την εκπαίδευση της, αλλά ο πατέρας της την έφερε πίσω λόγω της κακομεταχείρισης της αυλής. Το 1345 την αρραβώνιασε με τον Πέτρο της Καστίλης, γιο του βασιλιά Αλφόνσου ΙΑ΄ της Καστίλης και της Μαρίας της Πορτογαλίας.

Ταξίδι στην Καστίλη και το τέλος της από πανώλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1348, η Ιωάννα απέπλευσε με έξι μεγάλα πλοία από την Αγγλία με όλες τις ευχές των γονέων της, και μια τεράστια εξοπλισμένη συνοδεία που θεωρήθηκε η μεγαλύτερη στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ είχε μεγάλα σχέδια, προκειμένου να εξασφαλίσει μία ισχυρή συμμαχία με την Καστίλλη. Ανάμεσα στην συνοδεία της ήταν και ο υπουργός της Καστίλλης Γκράτσιας ντε Γκιβίλ, που είχε σταλεί από τον ινφάντη Πέτρο στην Αγγλία, προκειμένου να συγκεντρώσει τα τραγούδια της περιοχής και να υποδεχτεί την νύφη του με αυτά. Στην συνοδεία της μετείχαν και όλοι οι βετεράνοι της μάχης του Κρεσύ και εκατοντάδες Άγγλοι τοξότες.

Ο πρώτος προορισμός, ξεκινώντας από το Πόρτσμουθ, ήταν το Μπορντώ και, ενώ ο πατέρας της της επισήμανε τον θανατηφόρο κίνδυνο της Μαύρης Πανώλης που άρχισε να εξαπλώνεται την Ευρώπη εκείνη την χρονιά, οι συμβουλές του δεν εισακούστηκαν.

Με την επιβίβαση τους στο Μπορντώ, όπου είχε εξαπλωθεί η θανατηφόρα επιδημία, η Ιωάννα και η συνοδεία της, αν και αρχικά δεν είχαν προσβληθεί, προσεβλήθησαν από αυτήν ομαδικά και άρχισαν να πεθαίνουν. Ο αρχηγός της συνοδείας Ροβέρτος Μπουσιέ πέθανε στις 20 Αυγούστου. Η Ιωάννα ήταν το πρώτο θύμα της πανώλης και πέθανε την 1η Ιουλίου σε ηλικία 15 ετών, χωρίς να προλάβει να φτάσει στην Καστίλη.

Η είδηση του θανάτου της από την επιδημία έφερε μεγάλη θλίψη στην οικογένεια της: ο πατέρας της που ήρθε στην χειρότερη στιγμή της ζωής του έστειλε γράμμα στον βασιλιά Αλφόνσο της Καστίλλης για να του εκφράσει τα τραγικά του συναισθήματα.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]