Ιβαγκός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιβαγκός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςβασιλοκτονία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘεοδώρα Αγγελίνα

Ο Ιβαγκός (βουλγαρ. Иванко, Ιβάνκο), μετέπειτα Αλέξιος ήταν ο φονέας του Ιβάν Ασέν Α΄ της Βουλγαρίας. Αρχικά σύμμαχος του Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου, έπειτα στράφηκε εναντίον του.

Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ Άγγελος. Ο Ιβάνκο νυμφεύτηκε την εγγονή του Θεοδώρα, αλλά μετά στράφηκε εναντίον του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιβάν Ασέν Α΄ ηγεμόνας του νεοπαγούς Β΄ Βουλγαρικού κράτους κάλεσε θυμωμένα τον Ιβαγκός, που είχε σχέση με την αδελφή της συζύγου του, να πειθαρχήσει. Τότε ο Ιβαγκός σκότωσε τον Ιβάν Ασέν Α΄ το 1196[1].

Σύμφωνα με την ορολογία του Νικήτα Χωνιάτη, ο Ιβάνκο ήταν Βλάχος. Το 1197 νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα, κόρη του Ισαακίου Κομνηνού και της Άννας Αγγελίνας. Η Άννα, δεύτερη κόρη του Αυτοκράτορα Ισαακίου Γ΄ Αγγέλου, είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον Ισαάκιο Κομνηνό. Ο Ισαάκιος είχε αποβιώσει λίγους μήνες πρωτύτερα, όσο ήταν αιχμάλωτος των Βουλγάρων[2].

Ο Ιβαγκός, που υιοθέτησε το όνομα Αλέξιος, πολέμησε πρώτα στο πλευρό του Αυτοκράτορα Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου, πατέρα της Άννας Αγγελίνας, αλλά μετά στράφηκε εναντίον του. Συνέλαβε τον στρατηγό Μανουήλ Καμύτζη το 1198, ο οποίος έπειτα εξαγοράστηκε από τον γαμπρό του Δοβρομηρό.

Οι γαμπροί του Αυτοκράτορα Αλέξιος Παλαιολόγος (σύζυγος της πρώτης κόρης του Ειρήνης) και Θεόδωρος Λάσκαρης (δεύτερος σύζυγος της Άννας, 2ης κόρης του) βάδισαν εναντίον του το 1200. Ο Ιβαγκός/Αλέξιος τους κάλεσε να συσκεφθούν για ειρήνη και υποσχέθηκε να μην τους κάνει κακό, αλλά μετά τους κράτησε αιχμαλώτους και τους φυλάκισε.

Μετά τον θάνατό του, τα φρούριά του ανακτήθηκαν από τους Βυζαντινούς[3].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1197 τη Θεοδώρα Κομνηνή, κόρη του σεβαστοκράτορα Ισαακίου Κομνηνού (μικρανιψιού του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού) και της Άννας Αγγελίνας (κόρης του Αυτοκράτορα Αλεξίου Γ΄). Η Θεοδώρα έπειτα παντρεύτηκε τον Ντόμπρομιρ Χρυσό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Magoulias 1984, σελίδες 257–258.
  2. Wolff 1949, σελ. 187.
  3. Magoulias 1984, σελ. 285.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]