Θωμάς Καντακουζηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θωμάς Καντακουζηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Θάνατος25  Ιουλίου 1463
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΓονείςΔημήτριος Α΄ Καντακουζηνός
ΑδέλφιαΓεώργιος Καντακουζηνός
ΟικογένειαΟικογένεια Καντακουζηνών

Ο Θωμάς Καντακουζηνός (σερβικά: Томом Кантакузином ή Тома Кантакузин), ( ; - Αδριανούπολη, 25 Ιουνίου 1463), ήταν Βυζαντινός πρίγκιπας και Δεσπότης της Σερβίας[1] για λίγες εβδομάδες το 1439 σαν αντιβασιλέας.

Ήταν γιος του Θεοδώρου Καντακουζηνού και της Έλενας, Σέρβας πριγκίπισσας. Αδέλφια του ήταν ο Δημήτριος, ο Μανουήλ, ο Γεώργιος, ο Ανδρόνικος, η Ειρήνη, η Θεοδώρα και η Μαρία. Η αδελφή του Ειρήνη το 1414 παντρεύτηκε τον δεσπότη της Σερβίας Τζούρατζ Μπράνκοβιτς[2] και ο Θωμάς βρέθηκε στη Σερβία αναλαμβάνοντας σημαντικές πολιτικές θέσεις.

Ήταν στη διπλωματική υπηρεσία του δεσπότη από το 1433 έως το 1456[3]. Το 1429 ήταν επικεφαλής των εργασιών κατασκευής της νέας πρωτεύουσας του Σμεντέρεβο[4], αναφέρεται ότι για την κατασκευή του έφερε πολλούς έλληνες τεχνίτες[5] Το 1438 οι Οθωμανοί εισέβαλαν στη Σερβία, ο Θωμάς ήταν από τους υπερασπιστές της τρίμηνης πολιορκίας του Σμεντέρεβο[4].

Το 1459 βρισκόταν σε Οθωμανικά εδάφη και τύχαινε την προστασίας του Σουλτάνου[4]. Συμμετείχε στη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας από τη βουλγαρική πόλη Τάρνοβο και το μοναστήρι της Ρίλας στο Άγιο Όρος[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]