Θέμα Λουκανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα Θέματα της Βυζαντινής Αυτροκρατορίας στη Νότια Ιταλία περίπου το 1000.

Η Λουκανία ήταν επαρχία του Βυζαντίου (Βυζαντινό Θέμα) στην Νότια Ιταλία που ιδρύθηκε μάλλον το περίπου 968 υπό τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά. Βρισκόταν μεταξύ των δύο παλιότερων Βυζαντινών θεμάτων, αυτό της Λογγοβαρδίας στα βόρεια και της Καλαβρίας στα νότια, και σχηματίστηκε για να περιλάβει τα εδάφη που κατοικούσαν κυρίως Λομβαρδοί, όπου είχαν εγκατασταθεί Βυζαντινοί Έλληνες στις αρχές του 11ου αιώνα (περιοχές Λατινιανό, Λαγκονέγκρο και Μερκούριο). Πρωτεύουσα του θέματος επιλέχθηκαν οι Θυρσοί (σύγχρονο Τούρσι), όπως και σαν έδρα της μητροπολιτικής επισκοπής της επαρχίας. Το Θέμα της Λουκανίας υπαγόταν κατά πάσα πιθανότητα στην γενική επίβλεψη του Κατεπανάτου της Ιταλίας με έδρα το Βάριον (Μπάρι).

Το τέλος του θέματος και γενικά της Βυζαντινής παρουσίας στη νότια Ιταλία ήρθε τη δεκαετία του 1050 με την Νορμανδική κατάκτηση της Νότιας Ιταλίας. Τα όρια του θέματος αντιστοιχούν περίπου με τη σημερινή περιοχή της Ιταλίας Μπαζιλικάτα.

Γνωστοί στρατηγοί του θέματος ήταν οι :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Loud, G.A. (2006). «Southern Italy in the tenth century». Στο: Reuter, Timothy. The New Cambridge Medieval History, Volume III c. 900–c. 1204. Cambridge University Press. σελίδες 624–645. ISBN 0-521-36447-7. 
  • Guillou, André (1965). «La Lucanie byzantine: Étude de géographie historique» (στα French). Byzantion 35: 119–149. 


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lucania (theme) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).