Ηνωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Ιταλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηνωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Ιταλίας
Province Unite del Centro Italia
Εξαρτημένο κράτος του Βασιλείου της Σαρδηνίας

 

 

 

1859–1860


Σημαία

Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Οι Ηνωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Ιταλίας (πράσινο)
Πρωτεύουσα Μόντενα
Γλώσσες Ιταλικά
Θρησκεία Ρωμαιοκαθολικισμός
Πολίτευμα Εξαρτημένο κράτος
Βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄
Γενικός Κυβερνήτης Κάρολος Μπονκοπάγνι
Ιστορία
 -  Επανάσταση 8 Δεκεμβρίου 1859
 -  Προσάρτηση 22 Μαρτίου 1860
Νόμισμα Σαρδηκή Λίρα, Τοσκάνικο Φιορίνι
Σήμερα Ιταλία

Ηνωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Ιταλίας, επίσης γνωστές ως Ένωση της Κεντρικής Ιταλίας, Συνομοσπονδία της Κεντρικής Ιταλίας ή Γενική Κυβέρνηση της Κεντρικής Ιταλίας, ήταν ένα κράτος δορυφόρος μικρής διάρκειας του Βασιλείου της Σαρδηνίας. Προήλθε από την ένωση του πρώην Μεγάλου Δουκάτου της Τοσκάνης, του Δουκάτου της Πάρμα, του Δουκάτου της Μόντενα, και το βόρειο μέρος των παπικών κρατών, μετά την εκδίωξη των μονάρχων τους από λαϊκές επαναστάσεις.

Από τον Αύγουστο του 1859, τα προ Σαρδηνιακά καθεστώτα της Τοσκάνης, της Πάρμα, της Μόντενα και και των βορίων μέρος παπικών κρατών είχαν εισέλθει σε μια ομάδα στρατιωτικών συνθηκών. Στις 7 Νοεμβρίου του 1859, εξελέγη ο Ευγένιος Εμμανουήλ της Σαβοΐας ως αντιβασιλέας τους. Ωστόσο, ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ της Σαρδηνίας δεν έγκρινε την εκλογή, και έστειλε τον Κάρολο Κομπάγκνι αντ' αυτού ως τον Γενικό Διοικητή της Κεντρικής Ιταλίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1859, οι περιοχές αυτές είχαν ενσωματωθεί στις βασιλικές επαρχίες της Εμίλια. Μέτα από δημοψηφίσματα που είχε διεξαχθεί τον Μάρτιο του 1860, η επαρχία αυτή είχε επισήμως προσαρτηθεί από το Βασίλειο της Σαρδηνίας. Σε αντάλλαγμα για τη γαλλική αναγνώριση, η Σαβοΐα και η Νίκαια παραχωρήθηκαν στη Γαλλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα United Provinces of Central Italy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).