Η Επιστροφή (ταινία, 2015)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Επιστροφή
The Revenant
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΑλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου
ΠαραγωγήΑλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου
Άρνον Μίλτσαν
Στιβ Γκόλιν
Μέρι Πάρεντ
Κιθ Ρέντμον
Τζέιμς Σκότσντοπολ
ΣενάριοΑλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου
Μαρκ Λ. Σμιθ
Βασισμένο σεμυθιστόρημα του Μάικλ Πανκ, ονόματι The Revenant (2002)
ΠρωταγωνιστέςΛεονάρντο Ντι Κάπριο
Τομ Χάρντι
Ντόνχιλ Γκλίσον
Γουίλ Πούλκερ
ΜουσικήΡουίτσι Σακαμότο
Alva Noto
ΦωτογραφίαΕμμάνουελ Λουμπέζκι
ΜοντάζΣτίβεν Μιριόνε
ΕνδυματολόγοςJacqueline West
Εταιρεία παραγωγήςRegency Enterprises
RatPac-Dune Entertainment
Anonymous Content
M Productions
Appian Way
Διανομή20th Century Fox
Πρώτη προβολή16 Δεκεμβρίου 2015 (Κινέζικο Θέατρο Γκράουμαν)
Κυκλοφορία25 Δεκεμβρίου 2015 (ΗΠΑ)
Διάρκεια156 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Αρίκαρα
Γαλλική
Παουνί
Προϋπολογισμός$135 εκατομμύρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα$538 εκατομμύρια[3]

Το Η Επιστροφή (πρωτότυπος τίτλος: The Revenant) είναι μία αμερικανική επική βιογραφική γουέστερν ταινία, του 2015, σε σκηνοθεσία Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου. Το σενάριο το έγραψε ο Μαρκ Λ. Σμιθ, μαζί με τον Ινιάριτου, ο οποίος συμμετείχε και στην παραγωγή. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Πανκ, το οποίο επικεντρώνεται στα βιώματα του ακρίτα Χιου Γκλας, περί το 1823. Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τομ Χάρντι, Ντόναλ Γκλίσον και Γουίλ Πούλτερ.

Η ανάπτυξη της ταινίας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2001, όταν ο παραγωγός Ακίβα Γκόλντσμαν, αγόρασε το χειρόγραφο του Μάικλ Πανκ. Εν συνεχεία ο Ινιάριτου υπέγραψε στο να σκηνοθετήσει την ταινία τον Αύγουστο του 2011, και τον Απρίλιο του 2014, μετά από άλλα πρότζεκτ, ανακοίνωσε πως δουλεύει για το έργο και πως ο Ντι Κάπριο θα πρωταγωνιστεί. Τον Οκτώβριο του 2014, ξεκίνησαν και τα γυρίσματα. Οι συντελεστές και το μέρος γυρίσματος καθυστέρησαν την ταινία από τον Μάιο στον Αύγουστο του 2015.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2015, η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Κινέζικο Θέατρο Γκράουμαν, ενώ στις 25 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε περιορισμένα, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 2016, όπου κυκλοφόρησε κανονικά. Οι κριτικοί ως επί το πλείστον έκαναν πολύ καλές κριτικές, ενώ εκθειάστηκε η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και οι ερμηνείες. Η ταινία κέρδισε 3 Χρυσές Σφαίρες και 5 BAFTA. Στην 88η Τελετή Όσκαρ, η ταινία απέσπασε 3 Όσκαρ: ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας (Ινιάρτιου), ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (Ντι Κάπριο) και ένα Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας (Εμμάνουελ Λουμπέζκι). Ο Ντι Κάπριο, εκτός από Όσκαρ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Screen Actors Guild Award και Critics' Choice Movie Award.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με τον Γκλας, που κυνηγά με τον γιο του, όταν ξαφνικά ο καταυλισμός του δέχεται επίθεση από ιθαγενείς. Προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τομάρια, τα οποία τους τα έκλεψαν σχεδόν όλα στην επίθεση, παρ'όλα αυτά μία ομάδα από λίγους άντρες σώθηκε αυτής, και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, με ελάχιστα τομάρια πλέον, τα οποία θα τα αντάλλασσε με κάτι Γάλλους, για όπλα, όμως οι Ινδιάνοι ήθελαν και άλογα, για να κυνηγήσουν αυτούς που τους πήραν τις γυναίκες και τις κόρες τους. Μεταξύ τους και ο Γκλας, όπου τους καθοδηγούσε. Ο Γκλας είχε και τον γιο του μαζί, τον οποίον τον έκανε με μία Ινδιάνα, και για αυτό ο Φίτζεραλντ, δεν ήθελε να ακολουθούν τις οδηγίες του Γκλας, σε αντίθεση με τον Λοχαγό, ο οποίος τους διέταξε να τον ακολουθήσουν.

Ο Γκλας, κυνηγώντας, απομακρυσμένος από την ομάδα δέχεται επίθεση από μία γκρίζλι αρκούδα, η οποία τελικά πεθαίνει, αλλά αφήνοντας μεγάλες και σοβαρές πληγές στον Γκλας. Παρ'όλα αυτά, επειδή ήξερε τον δρόμο, τον κουβάλησαν μέχρι κάποιο σημείο. Όταν κάπου κόλλησαν σε μία πλαγιά, ο αρχηγός της ομάδας, τον αφήνει εκεί για να επιστρέψει πίσω, και μαζί με τον Γκλας μένει ο γιος, ένας νεαρός και ο Φίτζεραλντ, ώστε να τον προσέχουν και πιο πολύ να περιμένουν να πεθάνει για να του κάνουν μία ταφή με τιμές, όπως του αξίζει. Όσοι θα μέναν πίσω θα έπαιρναν 300 δολάρια. Τελικά, ο Φίτζερανλντ πήγε να τον σκοτώσει, αλλά ο γιος του τον έσωσε, με αποτέλεσμα, καθώς ο μικρός φώναζε βοήθεια, ο Φίτζεραλντ, τον μαχαίρωσε θανάσιμα στη βουβωνική χώρα. Ο Τζιμ, ο έτερος νεαρός δεν είχε δει τίποτα, ενώ ο Γκλας δεν μπορούσε να μιλήσει λόγω τραυμάτων. Το ίδιο το βράδυ ο Φίτζεραλντ παίρνει τον Τζιμ, αφού τον πείθει ότι 20 Ινδιάνοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν και παρατάνε (αν και ο Τζιμ δεν ήθελε), τον Γκλας εκεί πέρα.

Ο Γκλας αφού πλανήθηκε αρκετό καιρό μόνος και καταπληγωμένος, συναντήθηκε με έναν Ινδιάνο, ο οποίος του έδωσε φαγητό και του φρόντισε τις πληγές. Αργότερα, του έφτιαξε κι ένα καταφύγιο. Όταν κατόπιν οι πληγές επουλώθηκαν μερικώς, τον βλέπει κρεμασμένο από ένα δέντρο, με τους Γάλλους να διασκεδάζουν. Τον αρχηγό της ομάδας, καθώς βίαζε μία Ινδιάνα, ο Γκλας τον σταμάτησε, της έδωσε ένα μαχαίρι, και αυτή του έκοψε τα γεννητικά όργανα, και καθώς τους πήρε ένα άλογο, με τον πυροβολισμό έφυγαν και τα άλλα, όμως καθώς έφευγε του έπεσε κάτω το παγούρι. Αφότου απέφυγε και τους Γάλλους, του επιτέθηκαν Ινδιάνοι, και πέφτοντας από έναν γκρεμό, το άλογο του σκοτώθηκε, κι εκείνος στην προσπάθειά του να ζεσταθεί, αφαίρεσε τα σωθικά του ζώου και μπήκε μέσα για να ζεσταθεί και να περάσει τη νύχτα.

Το επόμενο πρωινό, ένας Γάλλος φτάνει εκεί που είχαν στρατοπεδεύσει οι άνθρωποι του Γκλας, και τους λέει πως όλοι οι σύντροφοί του σκοτώθηκαν εξ αιτίας ενός άνδρα, ο οποίος άφησε πίσω του το παγούρι. Τότε ο Τζιμ λέει πως μπορεί να είναι ο γιος του Γκλας και τότε πάνε να τον ψάξουν. Τελικά, όμως, βρήκαν τον Γκλας. Τότε, ο Χένρι με τον Γκλας πάνε να βρουν τον Φίτζεραλντ, ο οποίος το είχε σκάσει με όλα τα λεφτά που είχε στο χρηματοκιβώτιο ο Χένρι. Αφού εντοπίζουν καπνό, οι δύο άντρες, χωρίζουν για να δουν αν είναι ο Φιτζέρλαντ. Ο Φιτζέραλντ, τότε, που είχε στήσει ενέδρα στον Χένρι τον σκοτώνει και του παίρνει το άνω δέρμα της κεφαλής του (του το είχαν πάρει κι αυτουνού κάτι Ινδιάνοι). Η ταινία τελειώνει με το κυνηγητό και την πάλη του Γκλας και του Φιτζέραλντ. Οι δύο άντρες παλεύουν σκληρά, αλλά ο Γκλας, όταν πια είχε το πάνω χέρι, θυμήθηκε τα λόγια του Ινδιάνου που τον έσωσε, που είπε ότι η εκδίκηση βρίσκεται στα χέρια του Θεού, τότε αφήνει ρίχνει τον Φιτζέραλντ μέσα στο ποτάμι, και ο Ινδιάνος που έψαχνε την κόρη του, τον σκοτώνει. Η κόρη του ήταν αυτή που είχε σώσει ο Γκλας από τον βιασμό, κι έτσι τον άφησαν. Στην τελευταία σκηνή της ταινίας, Ο Γκλας πέφτει κάτω στο έδαφος, εξαντλημένος και κρυωμένος από τη χιονοθύελλα. Βλέπει για ακόμη μια φορά οράματα της γυναίκα του, καθώς η εικόνα σκοτεινιάζει και ακούγεται μόνο η βαριά του αναπνοή.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λεονάρντο Ντι Κάπριο … ως Χιου Γκλας[4]
  • Τομ Χάρντι … ως Τζον Φιτζέραλντ[4]
  • Ντόνχαλ Γκλίσον … ως Άντριου Χένρι[4]
  • Γουίλ Πούλτερ … ως Τζιμ Μπρίτζερ
  • Φόρεστ Γκούντλακ … ως Χοκ
  • Ντουέιν Χάουαρντ … ως Elk Dog
  • Άρθουρ Ρέντκλαουντ … ως Hikuc
  • Γκρέις Ντόουβ … ως η γυναίκα του Γκλας
  • Μελάου Νακεκ'ό … ως Powaqa
  • Λούκα Τζόουνς … ως Τζόουνς[5]
  • Πολ Άντερσον … ως Άντερσον
  • Κρίστοφερ Τζόνερ … ως Μέρφι
  • Τζόσουα Μπερτζ … ως Stubby Bill
  • Φαμπρίς Αντέ … ως Τουσαίν
  • Ισάια Τουτουσις … ως Χοκ νέος
  • Μπρένταν Φλέτσερ … ως Φράιμαν
  • Μπραντ Κάρτερ … ως Τζόνι[6]
  • Τάισον Γουντ … ως Γουέστον

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Revenant». London: British Board of Film Classification. 28 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. Waxman, Sharon (16 Οκτωβρίου 2015). «'The Revenant' Budget Soars to $135 Million As New Regency Foots the Bill (Exclusive)». TheWrap. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015. 
  3. «The Revenant (2015)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Regency Staff (27 Δεκεμβρίου 2015). «The Revenant». Regency Enterprises. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015. 
  5. "Rovi" (28 Δεκεμβρίου 2015). «The Revenant (2015) Cast and Crew». Fandango.com. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015. 
  6. Yamato, Jen (24 Οκτωβρίου 2014). «Brad Carter Lands 'The Revenant'». Deadline.com. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]