Η Εκλογή της Σόφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Επιλογή της Σόφι
Sophie's Choice
ΣκηνοθεσίαΆλαν Τζέι Πακούλα
ΠαραγωγήΆλαν Τζέι Πακούλα
Κιθ Μπάρις
Γουίλιαμ Σ. Τζέριτι
Μάρτιν Στάρτζερ
ΣενάριοΆλαν Τζέι Πακούλα
Γουίλιαμ Στάιρον (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεSophie's Choice
ΠρωταγωνιστέςΜέριλ Στριπ
Κέβιν Κλάιν
Πίτερ ΜακΝίκολ
ΜουσικήΜάρβιν Χάμλις
ΦωτογραφίαΝέστορ Αλμέντρος
ΜοντάζEvan A. Lottman
Εταιρεία παραγωγήςITC Entertainment
ΔιανομήUniversal Studios, Netflix και Associated Film Distribution
Πρώτη προβολήCountry flag 8/12/1982
Κυκλοφορία1982
Διάρκεια150 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Εκλογή της Σόφι[1][2] (Αγγλ. Sophie's Choice) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1982, σε σκηνοθεσία Άλαν Τζέι Πάκουλα. Η ταινία που έχει ως πρωταγωνιστές τη Μέριλ Στριπ, τον Κέβιν Κλάιν και τον Πίτερ Μακ Νίκολ είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Στάιρον με θέμα τη ζωή μιας Πολωνέζας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος.

Η ερμηνεία της Στριπ θεωρείται από πολλούς ως μια από τις καλύτερές της και της χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Σόφι (Μέριλ Στριπ) μιας Πολωνέζας που κατάφερε να γλιτώσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς και που προσπαθεί να φτιάξει από την αρχή τη ζωή της. Οι μνήμες όμως την κυνηγούν και τα τραύματα είναι κρυμμένα βαθιά μέσα της. Τα όσα πέρασε στο Άουσβιτς επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή της. Η υπόθεση ξετυλίγεται στη Νέα Υόρκη του 1947. Ένας νεαρός, ο Στίνγκο (Πίτερ Μακ Νίκολ), που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας, νοικιάζει ένα διαμέρισμα και δημιουργεί σχέσεις με το ζευγάρι που μένει στο επάνω πάτωμα. Είναι η Σόφι κι ένας Αμερικανοεβραίος βιολόγος, που έχει ψύχωση με τις ιστορίες για το Ολοκαύτωμα, ο Νέιθαν (Κέβιν Κλάιν). Ο νεαρός σιγά σιγά αρχίζει να ερωτεύεται την Σόφι, προσπαθώντας ν' ανακαλύψει τι κρύβει στην ψυχή της. Η γυναίκα ζει τραγικές, αλλά και ευτυχισμένες στιγμές δίπλα στους δυο αυτούς άνδρες.

Πληροφορίες Παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία του Άλαν Τζέι Πάκουλα είναι βασισμένη στο τιμημένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα Γουίλιαμ Στάιρον. Ο Στάιρον έγραψε το μυθισρόρημά του σκεπτόμενος την Ούρσουλα Άντρες, αλλά όταν ο Πάκουλα αποφάσισε να μεταφέρει το μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη η Στριπ ήταν τόσο αποφασισμένη να πάρει το ρόλο που παρακάλεσε γονατιστή το σκηνοθέτη να της τον παραχωρήσει[3]. Πρώτη επιλογή του Πάκουλα για το ρόλο της Σόφι, ήταν η Σουηδή Λιβ Ούλμαν, καθώς ο σκηνοθέτης πίστευε ότι η ηθοποιός με την σπαστή της προφορά θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα το ρόλο. Άλλες υποψήφιες ήταν οι: Μάγντα Βασαριόβα και η Νάταλι Γουντ (που είχε καταγωγή από τη Ρωσία).

Το φιλμ σηματοδότησε το ντεμπούτο του Κέβιν Κλάιν στα κινηματογραφικά δρώμενα κι ο Τζον Κλιζ αποφάσισε να τον προσλάβει για την ταινία Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα (A Fish Called Wanda) το 1988, αφότου είδε την ερμηνεία του στην Εκλογή της Σόφι.

Η Στριπ, που τελικά ανέλαβε το ρόλο, γύρισε τη σκηνή της "εκλογής της" σε μια λήψη κι αρνήθηκε να την ξαναγυρίσει καθώς ήταν επίπονη για οποιαδήποτε μάνα. Η Στριπ που έχει έφεση στις προφορές έμαθε να μιλάει με πολωνέζικη προφορά κι έμαθε και γερμανικά για το ρόλο.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την προβολή της ταινίας, η Στριπ σάρωσε όλα τα βραβεία των κριτικών κι έπειτα κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα κι έλαβε κι υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία έλαβε συνολικά 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η Στριπ είχε ως αντίπαλό της την Τζέσικα Λανγκ για την ταινία Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα (Frances, 1982). Στα στοιχήματα ο αγώνας ήταν αμφίρροπος και οι πιθανότητες μοιρασμένες. Η Στριπ υποδυόταν μια Πολωνή, που κατάφερε να επιβιώσει από τα δεινά του πολέμου και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ η Λανγκ έπαιζε τον ρόλο της πρώην στάρλετ του Χόλιγουντ Φράνσες Φάρμερ, που είχε δύσκολη ζωή λόγω του επαναστατικού της πνεύματος και των κομμουνιστικών της πεποιθήσεων. Η Στριπ τελικά υπερίσχυσε αφήνοντας τη Λανγκ (υποψήφια σε δύο διαφορετικές κατηγορίες) με το όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την Τούτσι (Tootsie, 1982) που είχε κερδίσει λίγα λεπτά νωρίτερα. Έτσι η Στριπ που ήταν έγκυος παρέλαβε το δεύτερό της όσκαρ μετά από εκείνο που είχε κερδίσει τρία χρόνια νωρίτερα για την ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον Κράμερ εναντίον Κράμερ (Kramer vs. Kramer, 1979) (μόνο που το πρώτο ήταν Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου). Το μόνο βραβείο που έχασε η Στριπ εκείνη τη χρονιά ήταν το BAFTA.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Μέριλ Στριπ

Υποψηφιότητα:

  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Άλαν Τζέι Πάκουλα
  • Μουσικής Επιμέλειας - Μάρβιν Χάμλις
  • Κοστουμιών - Άλμπερτ Βόλσκι
  • Φωτογραφίας – Νέστορ Αλμέντρος

Διαχρονικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ερμηνεία της Στριπ θεωρείται μία από τις καλύτερες που έχουν δοθεί ποτέ και το περιοδικό Premiere την κατέταξε ως την 3η όλων των εποχών[4], ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 91η θέση όλων των εποχών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sophie's Choice πληροφορίες διανομής». Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  2. «Η Εκλογή της Σόφι». Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  3. Skow, John (1981-09-07). «What Makes Meryl Magic». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-09-04. https://web.archive.org/web/20090904040813/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,924815-8,00.html. Ανακτήθηκε στις 2007-03-28. 
  4. The 100 Greatest Performances of All Time. Snapshot of page as retrieved on 2011-01-24.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]