Η Δολοφονία της Ρόζμαρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Δολοφονία της Ρόζμαρι
The Prowler ή Rosemary's Killer
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΤζόζεφ Ζίτο
ΠαραγωγήΤζόζεφ Ζίτο
Ντέιβιντ Στράιτ
ΣενάριοΝιλ Μπαρμπέρα
Γκλεν Λίοπολντ
ΠρωταγωνιστέςΒίκυ Ντόσον
Φάρλεϊ Γκρέιντζερ
Λόρενς Τίερνι
Κρίστοφερ Γκάουτμαν
ΜουσικήΡίτσαρντ Άινχορν
ΦωτογραφίαΖοάο Φερνάντες
ΜοντάζΤζόελ Γκούντμαν
ΔιανομήSandhurst
Κυκλοφορία9 Οκτωβρίου 1981
Διάρκεια89 λεπτά
Προέλευση ΗΠΑ
Γλώσσααγγλική
Προϋπολογισμός1.000.000$[1]

Η Δολοφονία της Ρόζμαρι (αγγλικά: The Prowler ή Rosemary's Killer) είναι αμερικανική σλάσερ ταινία του 1981, με σκηνοθεσία από τον Τζόζεφ Ζίτο και σενάριο των Νιλ Μπαρμπέρα και Γκλεν Λίοπολντ. Πρωταγωνιστούν οι Βίκυ Ντόσον, Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, Λόρενς Τίερνι και Κρίστοφερ Γκάουτμαν. Η ταινία αφορά μια ομάδα φοιτητών που διοργανώνει έναν χορό αποφοίτησης, 35 χρόνια μετά από μια διπλή ανθρωποκτονία, όπου ένας μασκοφόρος επιτιθέμενος μεταμφιεσμένος σε αμερικανό στρατιώτη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου δολοφονεί μαζικά. Με τα χρόνια, η ταινία απέκτησε καλτ κοινό.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια γυναίκα ονόματι Ρόζμαρι, γράφει ένα γράμμα στον φίλο της, ζητώντας του να χωρίσουν. Στις 28 Ιουνίου του 1945, η Ρόζμαρι παρευρίσκεται στο χορό αποφοίτησης με τον καινούργιο της φίλο, τον Ρόι, που της προτείνει να απομονωθούν σε ένα μέρος. Ενώ βρίσκονται εκεί, δέχονται επίθεση από έναν μυστηριώδη άνδρα με πολεμική στολή, που τους σουβλίζει και τους δύο με δίκρανο και πίσω του αφήνει ένα τριαντάφυλλο.

Στις 28 Ιουνίου του 1980, η Παμ Μακντόναλντ οργανώνει τον πρώτο χορό αποφοίτησης μετά από 35 χρόνια, με τις φίλες της, Λίσα, Σέρι και το ερωτικό ενδιαφέρον της Σέρι, τον Καρλ. Εκείνο το απόγευμα, ενώ επισκέπτεται τον φίλο της και σερίφη της πόλης, Μαρκ Λόντον, κρυφακούει μια αναφορά για έναν μυστηριώδη άνδρα. Εκείνη τη νύχτα, αφότου η Παμ φεύγει για το πάρτι, η Σέρι λαμβάνει μια απρόσμενη επίσκεψη από τον Καρλ. Ενώ ο Καρλ γδύνεται, δέχεται επίθεση και δολοφονείται με μια ξιφολόγχη. Ο δολοφόνος έπειτα σουβλίζει την Σέρι με ένα δίκρανο.

Στο χορό, η Παμ αισθάνεται να την κατακλύζει ένα κύμα ζήλιας, διότι ο Μαρκ χορεύει με τη Λίζα και φεύγει όταν ο Μαρκ βρέχει το φόρεμά της κατά λάθος με το ποτό του. Επιστρέφει στη φοιτητική εστία για να αλλάξει και την καταδιώκει ο ίδιος μυστήριος άνδρας, αλλά καταφέρνει να του ξεφύγει. Τα βρίσκει πάλι με τον Μαρκ και εκείνος επιχειρεί να ερευνήσει το περιστατικό, αλλά δε βρίσκει τίποτα. Πηγαίνουν να ερευνήσουν το σπίτι του ταγματάρχη. Η Παμ συνειδητοποιεί ότι η κόρη του ήταν η Ρόζμαρι και ότι ο δολοφόνος δε βρέθηκε ποτέ. Πεπεισμένοι ότι ο μυστηριώδης άνδρας που επιτέθηκε στην Παμ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος, ο Μαρκ και η Παμ επιστρέφουν πίσω στο χορό και προειδοποιούν την φύλακα, Άλισον, για τον πιθανό κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, η Λίσα πηγαίνει στην πισίνα να δροσιστεί και έρχεται αντιμέτωπη με το δολοφόνο, ο οποίος της κόβει το λαρύγγι. Ο φίλος της Λίσα, ο Πολ, συλλαμβάνεται από τον Μαρκ λόγω μέθης. Η Άλισον ενώ ψάχνει τη Λίσα, μαχαιρώνεται από το δολοφόνο. Ο Μαρκ προσπαθεί να καλέσει την καμπίνα στην οποία πήγε ο σερίφης, αλλά αγνοείται από τον εργαζόμενο.

Ο Μαρκ και η Παμ πηγαίνουν να ερευνήσουν τα νεκροταφεία και ανακαλύπτουν έναν ανοιχτό τάφο με το πτώμα της Λίσα. Ο Μαρκ της λέει για τον ύποπτο που πιάστηκε νωρίτερα και η Παμ υποπτεύεται ότι είναι ο ίδιος δολοφόνος που σκότωσε τη Ρόζμαρι και τον φίλο της το 1945. Πηγαίνουν να ερευνήσουν το σπίτι του ταγματάρχη Τσάτχαμ ξανά. Ο Μαρκ δέχεται επίθεση, ενώ παράλληλα ο δολοφόνος κυνηγά την Παμ μέσα στο σπίτι. Ένας άνδρας εμφανίζεται και πυροβολεί τον δολοφόνο. Ο δολοφόνος σηκώνεται και πυροβολεί τον άνδρα, σκοτώνοντάς τον, προτού επιτεθεί ξανά στην Παμ. Κατά τη διάρκεια της πάλης, ο δράστης αποκαλύπτεται ως ο σερίφης Φρέιζερ. Στρέφει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονεί.

Την επόμενη ημέρα, ο Μαρκ επιστρέφει την Παμ στον κοιτώνα της και εκείνη ανεβαίνει πάνω μόνη της. Ανακαλύπτει τα πτώματα των Σέρι και Καρλ στο μπάνιο της, ουρλιάζει όταν βλέπει τον Καρλ να ζωντανεύει. Στο τέλος συνειδητοποιεί ότι ο Καρλ είναι νεκρός και ότι ήταν παραίσθηση το γεγονός ότι ξανά ζωντάνεψε.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βίκυ Ντόσον ως Παμ Μακντόναλντ
  • Κρίστοφερ Γκάουτμαν ως Αστυνομικός Μαρκ Λόντον
  • Λόρενς Τίρνι ως Ταγματάρχης Τσάτχαμ
  • Φάρλεϊ Γκρέιντζερ ως Σερίφης Τζορτζ Φρέιζερ
  • Σίντυ Γουαϊντράουμπ ως Λίσα
  • Λίσα Ντάνσχιθ ως Σέρι
  • Ντέιβιντ Σέντερχολμ ως Καρλ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]