Ζακ Βιλνέβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζακ Βιλνέβ
Ο Ζακ Βιλνέβ
Προσωπικά στοιχεία
Πλήρες όνομα Ζακ Ζοζέφ Σαρλ Βιλνέβ
Ημερομηνία γέννησης 9 Απριλίου 1971 (1971-04-09) (53 ετών)
Τόπος γέννησης Κεμπέκ, Καναδάς
Εθνικότητα Καναδός

Ο Ζακ Βιλνέβ (πλήρες ονοματεπώνυμο Ζακ Ζοζέφ Σαρλ Βιλνέβ)(γεν. στο Κεμπέκ στις 9 Απριλίου του 1971) είναι Καναδός παλαίμαχος οδηγός αγώνων.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά και είναι γιος του αδικοχαμένου οδηγού Ζιλ Βιλνέβ ο οποίος σκοτώθηκε στα δοκιμαστικά του Βελγικού Γκραν Πρι στις 8 Μαΐου 1982. Ξεκίνησε την αγωνιστική οδήγηση από τα καρτ.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 και την επόμενη χρονιά, το 1997, κατέκτησε τον ένα και μοναδικό Παγκόσμιο Τίτλο της καριέρας του. Από το 1998 η απόδοσή του έπεφτε χρόνο με το χρόνο.

Οι ομάδες με τα χρώματα των οποίων έτρεξε ο Βιλνέβ είναι οι ακόλουθες:

Απόσυρση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο γερμανικό Γκραν Πρι του 2006 ο Βιλνέβ είχε μια έξοδο εξ αιτίας της οποίας εγκατέλειψε τον αγώνα. Στον επόμενο, ο οποίος ήταν το ουγγρικό Γκραν Πρι, δεν συμμετείχε επειδή είχε ιλίγγους και τον αντικατέστησε ο Πολωνός Ρόμπερτ Κούμπιτσα (Robert Kubica), ο οποίος εκτελούσε χρέη δοκιμαστή. Μετά τη λήξη του ουγγρικού Γκραν Πρι ο διευθυντής της ομάδας, Μάριο Τίσεν (Mario Thissen) ανακοίνωσε στον Βιλνέβ πως η συνεργασία τους έλαβε τέλος. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Βιλνέβ ασχολείται με τη μουσική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στο Ιαπωνικό Γκραν Πρι εκείνου του Πρωταθλήματος ο Βιλνέβ δε συμμετείχε επειδή ο Αγωνιστικός Διευθυντής της ομάδας Ντέιβιντ Ρίτσαρντς 5 μέρες μετά τη λήξη του προηγούμενου του είπε πως δεν είχε σκοπό του να ανανεώσει το συμβόλαιό του για την επόμενη χρονιά κι αυτός του απάντησε πως δεν είχε πρόθεση να συμμετάσχει στο τελευταίο Γκραν Πρι. Στη θέση του σ' εκείνο το Γκραν Πρι έτρεξε ο Ιάπωνας Τακούμα Σάτο.
  2. Το 2004 ο Βιλνέβ δε συμμετείχε στο Πρωτάθλημα όλο το χρόνο επειδή είχε αποφασίσει να κάνει ένα διάλειμμα. Μετά τη λήξη του Ιταλικού Γκραν Πρι ο Ιταλός οδηγός της Renault Γιάρνο Τρούλι απολύθηκε απ' την ομάδα λόγω της πολύ άσχημης απόδοσής του και ο Αγωνιστικός Διευθυντής της ομάδας Φλαβιο Μπριατόρε τον προσέγγισε και υπέγραψε συμβόλαιο συμμετοχής στα 3 τελευταία Γκραν Πρι του Πρωταθλήματος.
  3. Απ' την Πρωτοχρονιά του 2006 η ομάδα ονομαζόταν BMW Sauber.
  4. Όπως αναφέρεται και πιο κάτω, το 2006 ο Βιλνέβ πήρε μέρος στα Γκραν Πρι απ' το Αυστραλιανό μέχρι το Γερμανικό και στα υπόλοιπα αντικαταστάθηκε απ' τον Πολωνό δοκιμαστή της ομάδας Ρόμπερτ Κούμπιτσα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]