Ευφρασιανή Βασιλική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευφρασιανή Βασιλική
Eufrazijeva bazilika u Poreču
Χάρτης
Είδοςκαθεδρικός ναός, ελάσσονα βασιλική και πολιτισμική κληρονομιά
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηEufrazijeva ulica 22, 52440 Poreč
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°13′43″N 13°35′37″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΕπισκοπή του Πόρετς-Πούλα
Διοικητική υπαγωγήΠόρετς
ΧώραΚροατία
Έναρξη κατασκευής553
ΠροστασίαΜνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (από 1997) και Register of Cultural Goods of Croatia[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Ευφρασιανή Βασιλική (κροατικά: Eufrazijeva bazilika, ιταλικά: Basilica Eufrasiana) ή Καθεδρική βασιλική της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι βασιλική στο Πόρετς, Κροατία. Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα στη θέση ενός παλαιότερου.[2]

Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της βασιλικής ταξινομήθηκε ως Προστατευόμενο Πολιτιστικό Αγαθό στο Μητρώο Πολιτιστικών Αγαθών της Κροατίας και έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1997.[3] Εκτός από την βασιλική περιλαμβάνει το σκευοφυλάκιο, το βαπτιστήριο και το κωδωνοστάσιο του επισκοπικού μεγάρου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Η Ευφρασιανή Βασιλική πήρε το όνομά της από τον Ευφράσιο, επίσκοπο Παρέντιου (ρωμαϊκό όνομα του Πόρετς) επί Ιουστινιανού, ο οποίος επόπτευσε την κατασκευή του σημερινού συγκροτήματος.[4] Η Ευφρασιανή βασιλική έχει διατηρήσει το αρχικό της σχήμα, αλλά διάφορα περιστατικά, πυρκαγιές και σεισμοί έχουν αλλάξει διάφορες λεπτομέρειες. Ο σημερινός ναός είναι ο τρίτος στη σειρά που κατασκευάστηκε στο ίδιο χώρο, και αποκρύπτει τα προηγούμενα κτίρια, όπως το μωσαϊκό του πατώματος της προηγούμενης βασιλικής. Η Ευφρασιανή βασιλική είναι ο καθεδρικός ναός της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής του Πόρετς-Πούλα.

Ο σημερινός ναός είναι γνωστός για τα ψηφιδωτά του στο κύριο ιερό, τα οποία απεικονίζουν την Θεοτόκο να κρατάει τον Ιησού, μαζί με αγγέλους, τοπικούς αγίους και τον επίσκοπο Ευφράσιο με το γιο του. Εντάσσεται σε μια ομάδα έργων που ολοκληρώθηκαν την ίδια περίοδο, όπως το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και οι ναοί στη Ραβέννα.[4]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. registar.kulturnadobra.hr#/details/Z-2432. Ανακτήθηκε στις 5  Φεβρουαρίου 2023.
  2. News, Total Croatia (8 Μαρτίου 2019). «UNESCO World Heritage – Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč». Total Croatia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023. 
  3. «Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 Milinović, Dino (1999). «IKONOGRAFSKI PROGRAM MOZAIKA U SREDIŠNJOJ APSIDI EUFRAZIJEVE BAZILIKE U POREČU: CARSKO POKROVITELJSTVO I ULOGA BOGORODICE» (στα hr). Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji 38 (1): 73–88. ISSN 0555-1145. https://hrcak.srce.hr/145546.