Ευρυτίωνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρυτίωνας (Ευρυτίων) αναφέρονται τα ακόλουθα 4 πρόσωπα:


  1. Κένταυρος της Θεσσαλίας, που στάθηκε η αφορμή για τη Μάχη Λαπίθων και Κενταύρων. Στην Οδύσσεια συγκεκριμένα αναφέρεται (φ 295 κ.ε.) ότι ο Ευρυτίων μέθυσε όταν ήταν καλεσμένος στο σπίτι του Πειρίθου και έκανε ασχήμιες. Τότε οι παριστάμενοι Λαπίθες του έκοψαν τα αυτιά και τη μύτη του. Η μεταγενέστερη παράδοση συνέδεσε αυτή την περίσταση με το γαμήλιο γλέντι των γάμων του Πειρίθου και της Ιπποδαμείας ή Ιπποδάμης. Τότε οι Κένταυροι ομαδικώς προσπάθησαν να αρπάξουν τις γυναίκες των Λαπιθών. Ο Παυσανίας γράφει (Ε΄ 10, 8) ότι ο Ευρυτίων απεικονιζόταν στο δυτικό αέτωμα του Ναού του Δία στην Ολυμπία.
  2. Γιος του Άκτορα από τη Φθία. Σε αυτόν τον Ευρυτίωνα κατέφυγε ο Πηλέας, φεύγοντας από την Αίγινα. Ο Ευρυτίων τού έδωσε για γυναίκα την κόρη του και το 1/3 της χώρας για προίκα. Μετά από χρόνια, ο Ευρυτίων και ο Πηλέας πήραν μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Εκεί ο Πηλέας σκότωσε τον Ευρυτίωνα κατά λάθος (Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου, Γ΄ 13, 4 κ.ε.). Μετά και από αυτό το περιστατικό, ο Πηλέας κατέφυγε στην αυλή του Ακάστου, στη Μαγνησία, για να εξευμενιστεί.
  3. Ο ένας από τους Αργοναύτες, που ήταν γιος του Ίρου και της Δημωνάσσης, και συνεπώς εγγονός του Άκτορα και ανεψιός του παραπάνω Ευρυτίωνα (νο.2).
  4. Ο βοσκός των βοδιών του Γηρυόνη. Σκοτώθηκε από τον Ηρακλή όταν ο ήρωας έκλεψε τα βόδια στον σχετικό άθλο του. Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Ευρυτίων αυτός ήταν γιος του θεού Άρη και της Ερυθείας.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969