Ευρυδίκη της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρυδίκη της Αιγύπτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Μακεδονία
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Πτολεμαίων
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠτολεμαίος Α΄ Σωτήρ
ΤέκναΛυσάνδρα
Πτολεμαΐδα
Πτολεμαίος Κεραυνός
Μελέαγρος της Μακεδονίας
Αργαίος της Αιγύπτου
ΓονείςΑντίπατρος
ΑδέλφιαΚάσσανδρος
Φίλα
Νίκαια της Μακεδονίας
Ιόλλας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αντιπατριδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ

Η Ευρυδίκη από τη Δυναστεία των Αντιπατριδών ήταν κόρη του Αντίπατρου, διοικητή της Μακεδονίας κατά τη βασιλεία του Αλεξάνδρου του Μέγα. Αποτέλεσε επίσης την τρίτη σύζυγο του Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρος, γιου του Λάγου και ιδρυτή της αιγυπτιακής δυναστείας των Πτολεμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακριβής ημερομηνία του γάμου της δεν αναφέρεται στις αρχαίες πηγές, μα πιστεύεται πως έλαβε χώρα λίγο μετά τη Συμφωνία του Τριπαραδείσου και την ανάθεση στον Αντίπατρο της βασιλείας, το 321 π.Χ. Ο λόγος που συμφωνήθηκε ο γάμος ήταν η ενίσχυση της συμμαχίας του πατέρα της με τον Πτολεμαίο, καθώς εκείνη την εποχή μαίνονταν οι Πόλεμοι των Διαδόχων, για το διαμοιρασμό των εδαφών της Αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου του Μέγα, ανάμεσα στους διαδόχους του. Η Ευρυδίκη έγινε μητέρα τεσσάρων γιων, του Πτολεμαίου, του επονομαζόμενου «Κεραυνού», του Μελέαγρου, που διαδέχτηκε τον αδερφό του στο θρόνο της Μακεδονίας, του Αργαίου και ενός ακόμη του οποίου το όνομα μας είναι άγνωστο. Ο τελευταίος εκτελέστηκε από τον Πτολεμαίο Β' τον Φιλάδελφο. Η Ευρυδίκη έφερε επίσης στον κόσμο δύο κόρες, την Πτολεμαΐδα, σύζυγο του Δημητρίου του Πολιορκητή και τη Λυσάνδρα, σύζυγο του Αγαθοκλή, γιου του Λυσίμαχου. Ο σύζυγός της, Πτολεμαίος όμως, όπως και αρκετοί σύγχρονοί του, είχε πολλές συζύγους ταυτόχρονα, καθώς η πολυγαμία συνηθιζόταν από πολλούς ηγεμόνες.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο, η ευνοούμενη του ήταν η Βερενίκη, πρώην ακόλουθος της Ευριδίκης, της οποίας και τα παιδιά επέλεξε για τη διαδοχή. Πιστεύεται πως για τους παραπάνω λόγους η Ευρυδίκη εγκατέλειψε την αιγυπτιακή αυλή. Γνωρίζουμε πως το 287 π.Χ. κατοικούσε στη Μίλητο, όπου και υποδέχτηκε το Δημήτριο τον Πολιορκητή, στον οποίο έδωσε και το χέρι της κόρης της Πτολεμαΐδας, πράξη που ήταν ιδιαίτερα προσβλητική για τον Πτολεμαίο. Αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν μια γιορτή, τα Ευρυδίκεια, προς τιμήν της απελευθέρωσης της πόλης της Κασσάνδρειας, από τον τύραννο Απολλόδωρο, που βασίλεψε μεταξύ του 279 π.Χ. και του 276 π.Χ. Θεωρείται πως η γιορτή τιμούσε αυτή ακριβώς τη βασίλισσα, η οποία πιθανώς να ανέλαβε τη διοίκηση της πόλης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου Κεραυνού. Αν αυτό έχει πράγματι συμβεί, ο θάνατός της τοποθετείται από το 280 π.Χ. και μετά.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
π.335 π.Χ. Γέννηση της Ευρυδίκης, κόρης του Αντίπατρου, αντιβασιλιά της Μακεδονίας κατά την εκστρατεία του Αλεξάνδρου του Μέγα.
323 π.Χ. Θάνατος του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα. Τα επόμενα χρόνια ξεσπούν οι Πόλεμοι των Διαδόχων.
π. 321 π.Χ. Ο Αντίπατρος κάνει διπλωματικές κινήσεις κατά του Περδίκκα. Παντρεύει την κόρη του, Ευρυδίκη, με τον Πτολεμαίο το Σωτήρα. Στη συνοδεία της βρίσκεται η Βερενίκη, η οποία επίσης παντρεύεται τον ηγεμόνα της Αιγύπτου.
Γεννήσεις των παιδιών του Πτολεμαίου και της Ευρυδίκης.
π. 300 π.Χ. Στα πλαίσια διπλωματικών κινήσεων η κόρη της, Λυσάνδρα, παντρεύεται το γιο του Λυσίμαχου, τον Αγαθοκλή, ενώ η κόρη του Πτολεμαίου από τη Βερενίκη, η Αρσινόη, νυμφεύεται τον ίδιο το Λυσίμαχο. Η διαμάχη ανάμεσα στις μητέρες τους μεταφέρεται στην αυλή της Θράκης με ολέθρια αποτελέσματα.
Εξαιτίας των συνεχόμενων προστριβών με τη Βερενίκη, η Ευρυδίκη εγκαταλείπει την αιγυπτιακή αυλή με προορισμό τη Μίλητο. Ο Πτολεμαίος ορίζει το γιο του από τη Βερενίκη, τον Πτολεμαίο, ως διάδοχό του, αγνοώντας τον πρωτότοκό του από την Ευρυδίκη, τον Πτολεμαίο Κεραυνό.
287 π.Χ. Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής νυμφεύεται την κόρη της Ευρυδίκης, την Πτολεμαΐδα, με τη συγκατάθεση της μητέρας της.
275 π.Χ. Θάνατος της Ευρυδίκης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]