Ευδοκία (Σοφία) Λασκαρίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σοφία Ευδοκία Λασκαρίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1210 ή 1212
Θάνατος1247 ή 1253
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnseau de Cayeux, Regent of Latin Empire of Constantinople
Φρειδερίκος Β΄ της Αυστρίας[1][2]
ΤέκναEudokia de Cayeux
ΓονείςΘεόδωρος Α΄ Λάσκαρης[3] και Άννα Κομνηνή Αγγελίνα
ΑδέλφιαΜαρία Λασκαρίνα
Ειρήνη Λασκαρίνα
ΟικογένειαΔυναστεία των Λασκαριδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ευδοκία (μετονομάστηκε σε Σοφία) (π.1211 - π.1250) από τον Οίκο των Λασκαριδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και με τους γάμους της έγινε δούκισσα της Αυστρίας και σύζυγος του κυβερνήτη της Μ. Ασίας & καγκελάριου της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορίας της Νίκαις, η Λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης και το πριγκιπάτο της Αχαΐας το 1230.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τρίτη κόρη του Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και της 1ης συζύγου του Άννας Αγγελίνας, κόρης του Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου. Η Ευδοκία είχε δύο μεγαλύτερες αδελφές, την Ειρήνη Λασκαρίνα, σύζυγο του Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη και τη Μαρία Λασκαρίνα, σύζυγο του Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας.

Το 1221 ο Ροβέρτος του Κουρτεναί στέφθηκε Λατίνος αυτοκράτορας. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Ακροπολίτη είχε αρραβωνιαστεί το 1222 την Ευδοκία Λασκαρίνα. Ωστόσο ο γάμος εμποδίστηκε από τον Πατριάρχη Μανουήλ Α΄ λόγω στενής συγγένειας εξ αίματος. Δεν ήταν πραγματικά στενοί συγγενείς: η Ευδοκία ήταν προγονή της Μαρίας του Κουρτεναί, 3ης συζύγου του Θεοδώρου Α΄ και αδελφής του Ροβέρτου. Όμως την εποχή εκείνη εθεωρείτο ανιψιά του Ροβέρτου. Όταν απεβίωσε ο Θεόδωρος Α΄ το 1222, οι αδελφοί του Αλέξιος Λάσκαρης και Ισαάκιος Λάσκαρης, δυσαρεστημένοι που τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Γ΄, πήραν την Ευδοκία και κατέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου -σύμφωνα με τον Ακροπολίτη- εισήλθαν στον εκεί στρατό και οδήγησαν μία Λατινική δύναμη εναντίον της Βιθυνίας ο 1224. Όμως νικήθηκαν από τον Ιωάννη Γ΄, αιχμαλωτίστηκαν και τυφλώθηκαν.

Ο γάμος της Ευδοκίας με τον Ροβέρτο δεν έγινε· αντ' αυτού η Ευδοκία παντρεύτηκε, κατά τον Αλμπερίκ του Τρουά-Φονταίν τον Φρειδερίκο Β΄ δούκα της Αυστρίας το 1226. Το 1229 ο γάμος ακυρώθηκε: ο Φρειδερίκος Β΄ νυμφεύτηκε την Αγνή των Άντεχς, κόρη του Όθωνα Α΄ δούκα της Μερανίας, ενώ η Ευδοκία παντρεύτηκε τον Ανσώ ντε Καγιέ καγκελάριο της Λατινικής Αυτοκρατορίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα το 1226 τον Φρειδερίκο Β΄ των Μπάμπενμπεργκ δούκα της Αυστρίας. Ο γάμος ακυρώθηκε το 1229.

Η Ευδοκία παντρεύτηκε μετά τον Ανζώ ντε Καγιέ κυβερνήτη της Μ. Ασίας και καγκελάριο της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης. Δεν απέκτησε τέκνα από τους γάμους της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 32982.
  2. p11404.htm#i114036. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]