Ετέμ Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ετέμ Πασάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1851 ή 1844[1]
Τραπεζούντα
Θάνατος1909
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφήςΚωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής1863
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςMushir
Πόλεμοι/μάχεςΠολιορκία της Πλέβνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ετέμ Πασάς (Ethem Paşa, 1851 - 17 Δεκεμβρίου 1909) ήταν Οθωμανός στρατιωτικός και πολιτικός, αρχηγός του Στρατού της Θεσσαλίας κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Ο Ετέμ Πασάς γεννήθηκε στη Τραπεζούντα το 1851. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-8 υπηρέτησε με τον βαθμό του συνταγματάρχη ως αρχηγός ταξιαρχίας στην πολιορκία της Πλέβνας. Μετά τον πόλεμο αυτόν προάχθηκε στο βαθμό του στρατηγού όπου και διετέλεσε για λίγο πρέσβης στη Βιέννη και στη συνέχεια Βαλής (Κυβερνήτης)στην Κρήτη και ακολούθως Βαλής στο Κόσοβο. Πριν σταλεί στη Θεσσαλία ήταν διοικητής των τουρκικών δυνάμεων που κατέστειλαν με τρομερές σφαγές την εξέγερση των Αρμενίων στην ορεινή περιοχή του Ζεϊτούν στη Κιλικία.

Κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ηγήθηκε ως αρχιστράτηγος των τουρκικών στρατευμάτων[2] στη Θεσσαλία. Ο δε Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ του απένειμε κατόπιν τον τίτλο του Γαζή (=νικητού των απίστων) και τον περιέβαλε με πολύ εύνοια από την οποία και ανέλαβε Υπουργός Πολέμου. Πρόσθετα του είχε παραχωρήσει ιδιαίτερο περίπτερο μέσα στα ανάκτορα του Γιλντίς και να διαμένει μόνιμα (περισσότερο όμως για να τον παρακολουθεί λόγω της πολύ μεγάλης δημοτικότητάς του από τον νικηφόρο πόλεμο).

Ο Ετέμ παρέμεινε πλησίον του Αμπντούλ Χαμίτ μέχρι της πτώσης του και την επικράτηση των Νεοτούρκων όταν εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και μετέβη στο Κάιρο όπου και πέθανε το 1909.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «GAZİ EDHEM PAŞA». Ανακτήθηκε στις 26  Μαΐου 2023.
  2. Για τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός ανταποκριτής Φρειδερίκος Πάλμερ με τον Ετέμ Πασά λίγο πριν την έναρξη του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 σημείωνε τα εξής στο ημερολόγιό του:
    "Ο αρχιστράτηγος Ετέμ Πασάς είναι ένας ευπαρουσίαστος και πρόσχαρος γενειοφόρος άντρας που φέρει φέσι και ωραία στολή. Το στρατιωτικό του παρουσιαστικό ήταν ανώτερο του Έλληνα υποστράτηγου Νικόλαου Μακρή, αλλά μιλούσε με ανατολίτικη ηπιότητα. Μου είπε ότι διέθετε 100.000 άνδρες και ότι θα μπορούσε να βρεθεί στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες, όποτε τον διέταζε ο Σουλτάνος" (F. Palmer: "Going to War in Grecce" N. York 1897)