Ερρίκος Η΄ (ταινία 1933)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος ο 8ος
ΣκηνοθεσίαΑλεξάντερ Κόρντα
ΠαραγωγήΑλεξάντερ Κόρντα
Λουντοβίκο Τόπλιτς
ΣενάριοΛάγιος Μπιρό
Άρθουρ Γουίμπερις
ΠρωταγωνιστέςΤσαρλς Λότον
Μερλ Όμπερον
Έλσα Λάντσεστερ
Ρόμπερτ Ντόνατ
ΜουσικήΚερτ Σρέντερ
ΦωτογραφίαΖορζ Περινάλ
ΜοντάζStephen C. Harrison
Εταιρεία παραγωγήςLondon Films
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 17/8/1933
Διάρκεια97 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Ερρίκος Η΄ (πρωτότυπος τίτλος The Private Life of Henry VIII) γνωστή και ως Η Ιδιωτική Ζωή του Ερρίκου του 8ου, είναι ιστορική ταινία του 1933 σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Κόρντα και με πρωταγωνιστές τους Τσαρλς Λότον, Μερλ Όμπερον, Έλσα Λάντσεστερ και Ρόμπερτ Ντόνατ. Το σενάριο της ταινίας έγραψαν οι Λάγιος Μπιρό και Άρθουρ Γουίμπερις. Η ταινία έκανε παγκόσμια επιτυχία καθιέρωσε τον Τσαρλς Λότον ως αστέρα και του χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή του Ερρίκου Η΄, μονάρχη της Αγγλίας κατά τον 16ο αιώνα και τις ερωτικές του περιπέτειες. Ο Βασιλιάς Ερρίκος είχε νυμφευθεί έξι φορές. Οι έξι σύζυγοι του ήταν, με χρονική σειρά: η Αικατερίνη της Αραγωνίας (από την οποία πήρε διαζύγιο), η Άννα Μπολέυν (από την οποία πήρε διαζύγιο και έπειτα την αποκεφάλισε), η Τζέην Σέημουρ (η οποία πέθανε από επιλόχειο πυρετό), η Άννα της Κλέβης (από την οποία πήρε διαζύγιο), η Κάθριν Χάουαρντ (την οποία αποκεφάλισε) κι η Κάθριν Παρ (η μοναδική που τη γλύτωσε καθώς την άφησε χήρα). Γινέται μόνο μια αναφορά στην Αικατερίνη της Αραγονίας, ενώ η ταινία ξεκινά με τα γεγονότα λίγο πριν τον αποκεφαλισμό της Άννας Μπόλευν (και μητέρας της μετέπειτα βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Α΄), φθάνοντας μέχρι και τον γάμο του Ερρίκου με την Κάθριν Παρ.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Κόρντα έψαχνε να βρει την κατάλληλη ταινία στην οποία επρόκειτο να πρωταγωνιστήσουν ο Τσαρλς Λότον και η σύζυγός του Έλσα Λάντσεστερ. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες για τη γέννηση της ιδέας της δημιουργίας ταινίας πάνω στη ζωή του Ερρίκου Η΄, όπως η ομοιότητα που έφερε ο Τσαρλς Λότον με το άγαλμα του βασιλιά, καθώς και μια συζήτηση που είχε ο ηθοποιός με τον σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προηγούμενής του ταινίας. Αρχικά η ταινία επρόκειτο να έχει ως θέμα τη σχέση του Ερρίκου Η΄ με την τέταρτη σύζυγό του Άννα της Κλέβης, αλλά έπειτα οι παραγωγοί της ταινίας αποφάσισαν να συμπεριλάβουν και τις άλλες συζύγους του βασιλιά εκτός από την Αικατερίνη της Αραγονίας που όπως αναφέρεται στην αρχή της ταινίας ήταν ευυπόληπτη γυναίκα. Πρόκειται για μια από τις πρώτες ταινίες με θέμα τη ζωή του θρυλικού Ερρίκου του Η', ενός βασιλιά για τον οποίο έχουν γυριστεί πολλές ταινίες και κυρίως για τη σχέση του με την Αν Μπόλεϋν. Η ταινία παρουσιάζει αρκετές ιστορικές ανακρίβειες αλλά χάρισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου στον Τσαρλς Λότον. Άλλες ταινίες που αναφέρονται στη ζωή του Ερρίκου του Η' είναι: Τα Δάκρυα της Βασιλίσσης (Young Bess, 1953) (επίσης με τον Λότον ως Ερρίκο Η'), Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (A Man For All Seasons, 1966), Η Άννα των χιλίων ημερών (Anne Of The Thousand Days, 1969), Ο Ερρίκος ο 8ος κι οι έξι γυναίκες του (Henry VIII and His Six Wives, 1972) και Η άλλη ερωμένη του βασιλιά (The Other Boleyn Girl, 2008).

Υποδοχή και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία το 1933 (ήρθε δωδέκατη σε εισπράξεις στο Box Office)[1] και έδωσε τεράστια ώθηση στην καριέρα των Τσαρλς Λοτον, Μερλ Όμπερον (που έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο) και Ρόμπερτ Ντόνατ. Η ταινία ήταν η πρώτη βρετανική παραγωγή που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το οποίο έχασε από το Καβαλκάντι (Cavalcade, 1933), ενώ ο Τσαρλς Λότον βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Βράβευση:

  • Α' Ανδρικού Ρόλου – Τσαρλς Λότον

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας - Αλεξάντερ Κόρντα & Λουντοβίκο Τόπλιτς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BOX OFFICE SUCCESSES OF 1933.». The West Australian (Perth, WA : 1879 – 1954) (Perth, WA: National Library of Australia): σελ. 3. 13 April 1934. http://nla.gov.au/nla.news-article33001319. Ανακτήθηκε στις 9 July 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]