Ερνστ Λίντεμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνστ Λίντεμαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Μαρτίου 1894[1][2]
Altenkirchen (Westerwald)
Θάνατος27  Μαΐου 1941[1][2]
Ατλαντικός Ωκεανός
Τόπος ταφήςDahlem Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανικό Ράιχ
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταMarineoffizier[3]
Περίοδος ακμής1913
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΠλοίαρχος/Γερμανικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό, Ράιχσμαρινε και Κρίγκσμαρινε
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΣταυρός των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερνστ Λίντεμαν (γερμ., Ernst Lindemann), (28 Μαρτίου 1894 στο Άλτενκιρχεν - 27 Μαΐου 1941 στο Βόρειο Ατλαντικό) ήταν Γερμανός αξιωματικός του Αυτοκρατορικού Ναυτικού και αργότερα του Kriegsmarine. Ήταν ο πρώτος και τελευταίος κυβερνήτης του Βίσμαρκ.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1913 κατατάχτηκε στο Αυτοκρατορικό Ναυτικό και υπηρέτησε ως αξιωματικός πυροβολικού στα πλοία Έλζας και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Το διάστημα 1931-1934 έγινε λέκτορας στη Σχολή Ναυτικού Πυροβολικού, ενώ την περίοδο 1936-1938 διετέλεσε σύμβουλος και αργότερα επικεφαλής του τμήματος σχηματισμού μάχης της Ανώτατης Ναυτικής Διοίκησης. Το 1938 προήχθη σε Πλοίαρχο (Kapitän zur See). Τον Αύγουστο του 1940 του ανατέθηκε η διοίκηση του θωρηκτού Βίσμαρκ.

Βίσμαρκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Μαίου 1941 το Βίσμαρκ βύθισε το θωρηκτό HMS Hood (Χουντ) και προξένησε ζημιές στο HMS Prince of Wales. Τρεις μέρες αργότερα, μεγάλη δύναμη του Βρετανικού Ναυτικού πρόφθασε το Βίσμαρκ (το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο μετά από τορπίλη που δέχτηκε στο πηδάλιο από αεροσκάφος) και το βύθισε στη ναυμαχία που ακολούθησε.

Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του Λίντεμαν δεν είναι διαπιστωμένες. Μια θεωρία υποστηρίζει πως σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους ανώτερους αξιωματικούς όταν η γέφυρα του Βίσμαρκ χτυπήθηκε από εχθρικά βλήματα. Επιζώντες του πληρώματος, όμως, αναφέρουν ότι τον είδαν να στέκεται με τον υπασπιστή του και να απευθύνει το στρατιωτικό χαιρετισμό λίγο πριν βυθιστεί με το πλοίο[4].

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σιδηρούς Σταυρός, 1ης και 2ας τάξεως του απονεμήθηκε για τις υπηρεσίες του κατά τον Α' ΠΠ
  • Σταυρός των Ιπποτών, του απονεμήθηκε μετά θάνατον για τη βύθιση του HMS Hood
  • Η "Βερμαχτμπερίχτ" (καθημερινή αναφορά της γερμανικής διοίκησης) ανέφερε στις 28 Μαΐου 1941:
Ημερομηνία Κείμενο της Βέρμαχτμπερίχτ Μετάφραση
Τετάρτη, 28 Μαΐου 1941 Wie schon gestern bekanntgegeben, wurde das Schlachtschiff "Bismarck" nach seinem siegreichen Gefecht bei Island am 26. Mai abends durch den Torpedotreffer eines feindlichen Flugzeuges manövrierunfähig. Getreu dem letzten Funkspruch des Flottenchefs Admiral Lütjens ist das Schlachtschiff mit seinem Kommandanten Kaptitän zur See Lindemann und seiner tapferen Besatzung am 27. Mai vormittags der vielfachen feindlichen Übermacht erlegen und mit wehender Flagge gesunken.[5] Όπως έγινε γνωστό εχθές, το θωρηκτό Βίσμαρκ, μετά τη νικηφόρα μάχη του κοντά στην Ισλανδία, χτυπήθηκε στις 26 Μαΐου από τορπίλη εχθρικού αεροσκάφους και έμεινε ακυβέρνητο. Κρίνοντας από την τελευταία συνομιλία με τον αρχηγό του στόλου, ναύαρχο Λίτγενς, το πλοίο ηττήθηκε από αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις και βυθίστηκε με τη σημαία να κυματίζει μαζί με τον κυβερνήτη του Kapitän zur See Λίντεμαν και το γενναίο του πλήρωμα στις 27 Μαΐου, πριν το μεσημέρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 13191353. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31  Μαρτίου 2015.
  4. Ballard 1990, p. 138.
  5. Die Wehrmachtberichte 1939-1945 Band 1, p. 542.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]