Επιχείρηση Ασήμι (1949)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επιχείρηση Ασήμι(αγγλ.:Operation Silver) ήταν η κωδική ονομασία μια βρετανικής επιχείρησης κατασκοπείας στην κατεχόμενη από τους Συμμάχους Αυστρία, η οποία πραγματοποιήθηκε την περιόδο 1949-1955 με στόχο την υποκλοπή των επικοινωνίων σταθερής τηλεφωνίας στην έδρα του σοβιετικού στρατού στη Βιέννη. Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση αυτή θεωρείται επιτυχημένη, οι δραστηριότητες της αποκαλυφθήκαν στην KGB, τον Οκτώβριο του 1953 από τον Τζορτζ Μπλέικ, έναν βρετανό διπλό πράκτορα. Ο βρετανικός σταθμός παρακολούθησης ήταν καμουφλαρισμένος ως ένα κατάστημα που πωλούσε τουίντ ρούχα. Η Επιχείρηση Ασήμι τελείωσε μόνο όταν η Αυστρία ανέκτησε την πλήρη κυριαρχία της το 1955.

Το 1951, όταν η αμερικανική CIA προγραμμάτισε μια παρόμοια Επιχείρηση στο Βερολίνο, θα συνεργάστει με την Βρετανία και οι δύο χώρες στη συνέχεια πραγματοποιήσαν από κοινού την Επιχείρηση Χρυσός, με τον ιδιο ακριβώς στόχο, δηλαδή την υποκλοπή της σταθερής τηλέφωνικής επικοινωνίας του αρχηγείου του σοβιετικού στρατού στο Βερολίνο χρησιμοποιώντας ένα τούνελ μέσα στη σοβιετική ζώνης κατοχής.

Ο ίδιος βρετανός πράκτορας και πάλι θα ενημερώσει τις σοβιετικές αρχές για την Επιχείρηση χρυσός και αυτές με την σειρά τους « θα ανακάλυψουν» τη σήραγγα το 1956.

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]