Επισκοπή του Ουρζέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η γεωγραφική επέκταση της Επισκοπής του Ουρζέλ

Η Επισκοπή του Ουρζέλ (στα καταλανικά, Bisbat d'Urgell, στα λατινικά, Dioecesis Urgellensis) είναι η μεγαλύτερη επισκοπή της ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας στην Καταλονία. Υπόκειται στην Αρχιεπισκοπή της Ταραγόνα και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Λιέιδα, μέρος της επαρχίας της Ζιρόνα και ολόκληρη την Ανδόρρα. Έχει την έδρα της στην καταλανική πόλη Σέου δ' Ουρζέλ (μετάφραση κατά λέξη: «εκκλησιαστική έδρα του Ουρζέλ»).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επισκοπή ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα. Ο πρώτος γνωστός επίσκοπος ήταν ο Άγιος Ιούστος, που συμμετείχε στις συνόδους του Τολέδο (531) και της Βαλένθια (546). Με την εισβολή των μουσουλμάνων στην Ιβηρική το 714 η επισκοπική διαδοχή δεν διακόπηκε. Στα τέλη του αιώνα, ο επίσκοπος Φέλιξ κατηγορήθηκε από τη φραγκική εκκλησία ως υιοθετιστής και εξορίστηκε.

Από τον 10ο και μεχρι τον 12ο αιώνα οι επίσκοποι του Ουρζέλ συγκέντρωσαν μεγάλη δύναμη και λειτούργησαν ως οι εκ των πραγμάτων φεουδαρχικοί ηγέτες της περιοχής. Από τις 8 Σεπτεμβρίου 1278 οι επίσκοποι του Ουρζέλ ανακηρύχθηκαν συμπρίγκιπες της Ανδόρρας. Από τον Μάρτιο του 2010, επίσκοπος του Ουρζέλ είναι ο Ζοάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]