Επίτροπος Δικαιοσύνης και Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και ο Επίτροπος για την Ισότητα είναι θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χαρτοφυλάκια Δικαιοσύνης και Ισότητας είχαν προηγουμένως συνδυαστεί ως Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων υπό την επίτροπο Βιέρα Γιούροβα. Ωστόσο, τα δύο χαρτοφυλάκια χωρίστηκαν το 2019.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς υπηρετεί επί του παρόντος ως Επίτροπος Δικαιοσύνης και η Έλενα Ντάλι ως Επίτροπος Ισότητας.

Ιστορία Χαρτοφυλακίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση δημιουργήθηκε το 2010 από τη διάσπαση του προηγούμενου χαρτοφυλακίου Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας σε ένα χαρτοφυλάκιο δικαιοσύνης (το θέμα καλύπτεται εδώ) και ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλείας, με αρμόδιο τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο διαχωρισμός αυτός έγινε ως παραχώρηση στους φιλελεύθερους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να κερδίσει την υποστήριξή τους για τη δεύτερη Επιτροπή Μπαρόζο.

Μια σημαντική καινοτομία της Επιτροπής Γιούνκερ είναι ο διορισμός του Πρώτου Αντιπροέδρου, Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ο ρόλος του περιλαμβάνει «να καθοδηγεί και να συντονίζει όλους τους άλλους Επιτρόπους που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (ΔΕΥ), ιδίως τους Επιτρόπους της νέας ΓΔ Δικαιοσύνης (Βιέρα Γιούροβα) και της ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων (Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου εξελίχθηκε υπό την Επιτροπή Γιούνκερ και μετονομάστηκε σε Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων. Σημαντικές αλλαγές είναι:

  • Ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη δεν κατέχει πλέον τον τίτλο του "Επιτρόπου για την Ιθαγένεια της ΕΕ" που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη Επιτροπή. Άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ιθαγένεια σχετικά με την «επικοινωνία με τους πολίτες» έχουν μεταφερθεί από τη ΓΔ Επικοινωνίας και αποδίδεται στον νέο Επίτροπο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Ιθαγένειας.
  • Τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μη διάκριση στην απασχόληση και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αφαιρέθηκαν από τη ΓΔ Δικαιοσύνης και υπάγονται στη ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης. Ωστόσο, η ΓΔ Δικαιοσύνης εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο μη διακρίσεων.
  • Η ΓΔ Δικαιοσύνης απέκτησε αρμοδιότητες σε θέματα που σχετίζονται με την Εταιρική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Ευθύνη, προηγουμένως στη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών και σε ζητήματα που σχετίζονται με Υποθέσεις Καταναλωτών. Όσον αφορά τις Υποθέσεις Καταναλωτών, ολόκληρη η διεύθυνση έχει μεταφερθεί από τη ΓΔ Υγείας και Καταναλωτών (σήμερα ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων), εκτός από θέματα Τεχνολογίας Υγείας και Καλλυντικών, για τα οποία ανέλαβε η ΓΔ Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας.
  • Η ευθύνη της Πολιτικής κατά των Ναρκωτικών έχει μεταφερθεί στη ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων.

Διατελέσαντες Επίτροποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροποι Δικαιοσύνης και Καταναλωτών
Επίτροπος Χώρα Περίοδος Επιτροπή
Βιβιάν Ρεντίνγκ Λουξεμβούργο 2010-2014 Μπαρόζο ΙΙ
Βιέρα Γιούροβα Τσεχία 2014-2019 Γιούνκερ
Επίτροποι Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας
Επίτροπος Χώρα Περίοδος Επιτροπή
Ανίτα Γκραντίν Σουηδία 1995–1999
Αντόνιο Βιτορίνο Πορτογαλία 1999–2004
Φράνκο Φρατίνι Ιταλία 2004–2008
Ζακ Μπαρό Γαλλία 2008–2010

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]