Εμπόδια (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμπόδια
Fences
ΣκηνοθεσίαΝτένζελ Ουάσινγκτον
ΠαραγωγήΤοντ Μπλακ
Σκοτ Ρούντιν
Ντένζελ Ουάσινγκτον
ΣενάριοΌγκαστ Ουίλσον
Βασισμένο σεFences του Όγκαστ Ουίλσον
ΠρωταγωνιστέςΝτένζελ Ουάσινγκτον
Βαϊόλα Ντέιβις
ΜουσικήΜαρτσέλο Ζάρβος
ΦωτογραφίαCharlotte Bruus Christensen
ΜοντάζΧιουζ Γουίνμπορν
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή25  Δεκεμβρίου 2016 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)[1][2], 16  Φεβρουαρίου 2017 (Γερμανία)[3] και 16  Δεκεμβρίου 2016 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[4]
Κυκλοφορία2016
Διάρκεια139 λεπτά
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός24 εκατομμύρια δολάρια[5]
Ακαθάριστα έσοδα64,4 εκατομμύρια δολάρια[5]

Το Εμπόδια (πρωτότυπος τίτλος: Fences) είναι αμερικανική δραματική ταινία του 2016 σε σκηνοθεσία του Ντένζελ Ουάσινγκτον. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Όγκαστ Ουίλσον.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πίτσμπεργκ τη δεκαετία του 1950, ο Τρόι Μάξον είναι παντρεμένος με τη Ρόουζ και έχουν ένα γιο, τον Κόρι. Επίσης, έχει και έναν γιο 35 χρόνων, τον Λάιονς, τον οποίο δεν μεγάλωσε, γιατί έμεινε στη φυλακή 15 χρόνια. O Τρόι δουλεύει στη συγκομιδή σκουπιδιών με τον φίλο του Τζιμ, που τον ξέρει από τη φυλακή. Ο αδερφός του, Γκέιμπι, τραυματίστηκε σοβαρά στον πόλεμο και από τότε έχει ένα είδος ψυχικής διαταραχής.

Ο Τρόι συμπεριφέρεται αρκετά αυταρχικά στα παιδιά τους και υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Δεν δίνει χρήματα στον Λάιονς, ενώ απαγορεύει στον Κόρι να γίνει παίκτης του μπέιζμπολ. Επίσης, δίνει μέρος του μισθού του στη Ρόουζ και τη βοηθά να φτιάξει έναν φράχτη στην αυλή του σπιτιού τους.

Μία μέρα, του ανακοινώνουν ότι πήρε προαγωγή, καθώς πλέον θα είναι οδηγός του απορριμματοφόρου, κάτι που είναι δύσκολο για έναν μαύρο στο Πίτσμπεργκ. Επίσης, ο Γκέιμπι κλείνεται σε άσυλο, λόγω διατάραξης της κοινής ησυχίας.

O Τζιμ ανακαλύπτει πως ο Τρόι απατά τη Ρόουζ με μία γυναίκα που γνώρισε στο μπαρ, την Αλμπέρτα, και του λέει να προσέχει. Ωστόσο, ο Τρόι αναγκάζεται να αποκαλύψει την κρυφή του σχέση, όταν η Αλμπέρτα μείνει έγκυος. Από τότε, ο Τρόι και η Ρόουζ συνεχίζουν να μένουν μαζί, όμως έχουν ψυχρανθεί.

Η Αλμπέρτα γεννάει ένα κορίτσι, όμως η ίδια πεθαίνει στη γέννα. Το κορίτσι, η Ρεϊνέλ, μεγαλώνει με τον Τρόι και τη Ρόουζ, η οποία το έχει σαν παιδί της, όμως λέει στον Τρόι πως πλέον δεν τον θεωρεί σύζυγό της.

Μετά από λίγα χρόνια, ο Τρόι πεθαίνει από την καρδιά του και ο Κόρι, που έχει γίνει πεζοναύτης, αρνείται να παρευρεθεί στην κηδεία του. Αλλάζει γνώμη, όταν μιλά με τη Ρεϊνέλ, Επίσης, ο Γκέιμπι παίρνει άδεια από το άσυλο να παραστεί και αυτός. Στο τέλος, μία ηλιαχτίδα φωτίζει την οικογένεια και όλοι αισθάνονται ευτυχείς.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Ντένζελ Ουάσινγκτον Τρόι Μάξον
Βαϊόλα Ντέιβις Ρόουζ Λι Μάξον
Στίβεν Χέντερσον Τζιμ Μπόνο
Τζόβαν Αντέπο Κόρι Μάξον
Ράσελ Χόρνσμπι Λάιονς Μάξον
Μάικελτι Ουίλιαμσον Γκάμπριελ Μάξον
Σανίγια Σίντνεϊ Ρεϊνέλ Μάξον

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 89α βραβεία Όσκαρ κέρδισε στην κατηγορία του Β' Γυναικείου ρόλου (Βαϊόλα Ντέιβις), ενώ έλαβε άλλες 3 υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, Α' Ανδρικού ρόλου (Ντένζελ Ουάσινγκτον), και πρωτότυπου σεναρίου.[6]

Στις Χρυσές Σφαίρες του 2017 κέρδισε το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου (Βαϊόλα Ντέιβις), ενώ ήταν υποψήφια και στην κατηγορία καλύτερης δραματικής ταινίας.[7]

Στα BAFTA του 2017 κέρδισε στην μόνη κατηγορία που ήταν υποψήφια, δηλαδή του Β' Γυναικείου ρόλου (Βαϊόλα Ντέιβις).[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς.
  2. «Fences (2016) - Release Info». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 3  Φεβρουαρίου 2017.
  3. «Fences (2016) - Release Info». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2017.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt2671706/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2023.
  5. 5,0 5,1 «Fences». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2017. 
  6. «Οσκαρ 2017 - Η πλήρης λίστα των νικητών | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/898192/article/politismos/kinhmatografos/oskar-2017---h-plhrhs-lista-twn-nikhtwn. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  7. «Fences - Golden Globes: 2 Nominations, 1 Win». Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017. 
  8. «BAFTA Awards: 'La La Land' Leads Nominations». Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]