Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας
ΤύποςΕθνική Βιβλιοθήκη
Ίδρυση1798, πριν 225 έτη (1798)
Τοποθεσία Ολλανδία, Χάγη
Συντεταγμένες52°04′50″N 4°19′36″E / 52.08064°N 4.32675°E / 52.08064; 4.32675
Συλλογή
Νόμιμη κατάθεσηΝαι
Ιστότοπος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας (ολλανδικά: Koninklijke Bibliotheek ή KB, Βασιλική Βιβλιοθήκη) εδρεύει στη Χάγη και ιδρύθηκε το 1798.[1]

Αποστολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποστολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ολλανδίας, όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της, είναι να παρέχει "πρόσβαση στην γνώση και τον πολιτισμό του παρελθόντος και του παρόντος, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για την έρευνα, μελέτη και πολιτιστική εμπειρία".

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτοβουλία για να βρεθεί μια εθνική βιβλιοθήκη προτάθηκε από τον εκπρόσωπο Άλμπερτ φαν Φέρμπικ στις 17 Αυγούστου 1798. Η συλλογή θα βασίζεται στη κατασχεθέντα συλλογή βιβλίων του Γουλιέλμου Ε΄. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε επίσημα ως Nationale Bibliotheek στις 8 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, μετά από πρόταση επιτροπής εκπροσώπων για τη δημιουργία μιας εθνικής βιβλιοθήκης την ίδια μέρα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη αρχικά άνοιξε μόνο για τα μέλη του Αντιπροσωπευτικού Σώματος.

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Βοναπάρτης έδωσε στη εθνική βιβλιοθήκη το όνομα Βασιλική Βιβλιοθήκη το 1806. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης μετέφερε τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Χάγης, ως ιδιοκτησία, ενώ επίσης επέτρεψε στην Αυτοκρατορική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι να παραλάβει δημοσιεύσεις από την Βασιλική Βιβλιοθήκη. Είναι γνωστή και ως Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας από το 1982, όταν μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο.[2] Το ίδρυμα απέκτησε την ανεξαρτησία του από το κράτος το 1996, αν και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας περιείχε 3.300.000 στοιχεία, ισοδυναμώντας με 67 χιλιόμετρα ραφιών. Τα περισσότερα στοιχεία (2.500.000 βιβλία ή 48 χλμ.) της συλλογής είναι βιβλία. Υπάρχουν επίσης κομμάτια "γκρίζας βιβλιογραφίας", όπου ο συγγραφέας, εκδότης, ή η ημερομηνία μπορεί να μην είναι εμφανής, αλλά το έγγραφο έχει πολιτιστική ή πνευματική σημασία.[2] Η συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη λογοτεχνία της Ολλανδίας, από τα μεσαιωνικά χειρόγραφα μέχρι τις σύγχρονες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Για να προστεθεί μια δημοσίευση, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος Ολλανδός εκδότης.[2] Η συλλογή είναι προσβάσιμη για τα μέλη. Κάθε πρόσωπο ηλικίας 16 ετών και άνω μπορεί να γίνει μέλος. Τα περάσματα μιας μέρας είναι επίσης διαθέσιμα. Οι αιτήσεις για το υλικό θα διαρκέσουν περίπου 30 λεπτά. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί πολλές ιστοσελίδες με ελεύθερη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης της "Μνήμης της Ολλανδίας" (Geheugen van Nederland).[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Koninklijke Bibliotheek / Royal Library of the Netherlands». The Conference of European National Librarians (CENL) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Murray, Stuart (2009). The Library: An Illustrated History. Chicago: Skyhorse Publishing. 
  3. «Image database - Memory of the Netherlands - Online image database of archives, museums and libraries». geheugenvannederland.nl.