Εδουάρδος, 5ος δούκας του Γκουιμαράες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εδουάρδος, 5ος δούκας του Γκουιμαράες
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΜάρτιος 1541[1]
Almeirim
Θάνατος28  Νοεμβρίου 1576[1]
Έβορα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΕδουάρδος, 4ος δούκας του Γκουιμαράες[2] και Ισαβέλλα της Μπραγκάνσα, δούκισσα του Γκουιμαράες[2]
ΑδέλφιαΜαρία του Γκουιμαράες
Αικατερίνη, δούκισσα της Μπραγκάνσα
ΟικογένειαΟίκος των Αβίς
Θυρεός

Ο Εδουάρδος, πορτογαλ. Duarte (Μάρτιος 1541 - 28 Νοεμβρίου 1576) από τον Οίκο των Καπετιδών-Πορτογαλίας-Αβίς ήταν 5ος δούκας τού Γκουιμαράες (1541-76).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος τού Εδουάρδου 4ου δούκα του Γκουιμαράες και της Ισαβέλλας, κόρης τού Ιακώβου δούκα της Μπραγκάνσα. Ο πατέρας του ήταν γιος τού Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας. Αδελφές του ήταν η Μαρία, σύζυγος Αλεξάνδρου Φαρνέζε δούκα της Πάρμας και η Αικατερίνη, σύζυγος τού Ιωάννη Α΄ δούκα της Μπραγκάνσα.

Γεννήθηκε υστερότοκος και διαδέχθηκε τον πατέρα του στο δουκάτο τού Γκουιμαράες. Ήταν ένας από τους πιο με επιρροή ευγενείς στην Αυλή τού θείου του Ιωάννη Γ΄ και τού Σεβαστιανού. Ως μέλος τού Συμβουλίου ψήφισε το 1569 υπέρ της υποψήφιας νύφης τού Σεβαστιανού, της Μαργαρίτας των Βαλουά. Τελικά ο γάμος δεν έγινε. Συνόδευσε τον Σεβαστιανό στο ταξίδι του στην Ταγγέρη της Βόρειας Αφρικής. Το 1557 απεβίωσε ο Ιωάννης Γ΄ και επειδή ο γιος του είχε προαποβιώσει, τον διαδέχθηκε ο εγγονός του Σεβαστιανός. Επόμενος στη σειρά διαδοχής ήταν ο καρδινάλιος Ερρίκος και ο Εδουάρδος. Ο Σεβαστιανός τον ζήλευε γι' αυτό και μερικές φορές τού έδειχνε την απαρέσκειά του. Όταν ο Σεβαστιανός δεν τον κάλεσε στις βασιλικές ταυρομαχίες, ο Εδουάρδος δυσαρεστήθηκε και αποσύρθηκε στην Έβορα, όπου λίγους μήνες μετά απεβίωσε άγαμος σε ηλικία 35 ετών.

Επειδή η αδελφή του Αικατερίνη είχε παντρευτεί Πορτογάλο, τον κληρονόμησε στο δουκάτο. Το 1578 τον Σεβαστιανό διαδέχθηκε ο καρδινάλιος Ερρίκος, ο οποίος απεβίωσε το 1580. Προκλήθηκε κρίση διαδοχής, όπου η Αικατερίνη και ο σύζυγός της Ιωάννης Α΄ διεκδίκησαν τον θρόνο της Πορτογαλίας. Τελικά η χώρα θα περιέλθει στην Ισπανία για 59 έτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]