Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας του Στάνφορντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας του Στάνφορντ
ΤίτλοςStanford Encyclopedia of Philosophy[1]
ΓλώσσαΑγγλικά[1]
Ημερομηνία δημιουργίας1995
Θέμαφιλοσοφία[2]
Πρώτη έκδοσηΠανεπιστήμιο Στάνφορντ[3][2]
Center for the Study of Language & Information
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας του Στάνφορντ είναι διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της φιλοσοφίας που δημοσιεύει έγκριτες μελέτες στη φιλοσοφία, ελεύθερα διαθέσιμες στους χρήστες του διαδικτύου. Συντηρείται από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Κάθε λήμμα εισάγεται και συντηρείται από ειδικούς στον σχετικό τομέα, περιλαμβανομένων καθηγητών πανεπιστημίων. Οι συγγραφείς που συνεισφέρουν στην εγκυκλοπαίδεια παρέχουν στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ την άδεια να δημοσιεύσει τα άρθρα τους αλλά διατηρούν τα πνευματικά τους δικαιώματα[4]. Στις 2 Νοεμβρίου, 2012, η εγκυκλοπαίδεια έφτασε τις 1335 καταχωρήσεις[5]. Η εγκυκλοπαίδεια χρησιμοποιεί την παραδοσιακή ακαδημαϊκή προσέγγιση των επιστημονικών περιοδικών, προκειμένου να εξασφαλίσει την ποιότητά της με συγγραφείς που επιλέγονται από επιστημονική επιτροπή και τη σχετική κριτική των άρθρων της.

Η εγκυκλοπαιδεια δημιουργήθηκε το 1995 από τον Έντουαρντ Ν. Ζάλτα, (Edward N. Zalta) με στόχο την παροχή μιας δυναμικής εγκυκλοπαίδειας που ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μη γίνεται παρωχημένη όπως οι περισσότερες έντυπες εγκυκλοπαίδειες. Στο εγχείρημα επιτρέπονται ανταγωνιστικά άρθρα σε ένα θέμα ώστε να παρουσιάζονται αιτιολογημένες διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις - παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Stanford Encyclopedia of Philosophy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).