Δούκας της Κορνουάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δούκας της Κορνουάλης
Δημιουργία1337 (1η δημιουργία)
1376 (2η δημιουργία)
1460 (3η δημιουργία)
ΜονάρχηςΕδουάρδος Γ΄(1η δημιουργία)
Εδουάρδος Γ΄(2η δημιουργία)
Ερρίκος ΣΤ΄ (3η δημιουργία)
Σώμα ευγενώνΕυγενείς της Αγγλίας
Πρώτος κάτοχοςΕδουάρδος του Γούντστοκ
Σημερινός κάτοχοςΠρίγκιπας Ουίλιαμ
Ημερομηνία εξάλειψης1377 (2η δημιουργία)
1460 (3η δημιουργία)
ΈδρεςΚλάρενς Χάουζ
Πρώην έδρεςΚάστρο Ριστόρμελ

Ο Δούκας της Κορνουάλης (αγγλικά: Duke of Cornwall) είναι τίτλος ευγενείας της Αγγλίας, που παραδοσιακά κατέχει ο μεγαλύτερος γιος του κυρίαρχου Βρετανού μονάρχη, μέχρι πρότινος Άγγλου μονάρχη. Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022, που ανέλαβε το θρόνο ο Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, τον τίτλο κατέχει ο διάδοχος Πρίγκιπας Ουίλιαμ. Το Δουκάτο της Κορνουάλης ήταν το πρώτο δουκάτο που δημιουργήθηκε στην Αγγλία και συστάθηκε με βασιλική χάρτα το 1337.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες λαογραφικές ιστορίες των Βρετανικών Νήσων, όπως η History of the Kings of Britain (1136) του Τζέφρι του Μόνμουθ, ισχυρίζονται ότι ο πρώτος ηγέτης της Κορνουάλης ήταν ο Κορίνεος, ένας Τρώας πολεμιστής και σύμμαχος του Βρούτου της Τροίας, του αρχικού οικιστή των Βρετανικών Νήσων. Από αυτή την πρώιμη περίοδο της αρθουριανής εποχής, οι θρυλικοί δούκες της Κορνουάλης ήταν ημιαυτόνομοι, αν όχι ανεξάρτητοι, από τον υψηλό βασιλιά ή κυβερνήτη της Βρετανίας, εξυπηρετώντας τον παράλληλα ως τον πλησιέστερο σύμμαχό του και, κατά καιρούς, ως προστάτη του.[εκκρεμεί παραπομπή] Σύμφωνα με τον μύθο, ο Γκορλουά δούκας της Κορνουάλης υπό τον βασιλιά Ούθερ Πεντράγκον, επαναστάτησε ενάντια στην εξουσία του τελευταίου, όταν ο βασιλιάς απέκτησε εμμονή με τη γυναίκα του Γκορλουά, Ιγκρέιν. Ο Ούθερ σκότωσε τον Γκορλουά και πήρε την Ιγκρέιν: το αποτέλεσμα της ένωσής τους ήταν ο μελλοντικός βασιλιάς Αρθούρος.

Το ιστορικό αρχείο υποδηλώνει, ότι μετά τον αγγλοσαξονικό εποικισμό της Βρετανίας η Κορνουάλη αποτελούσε τμήμα του χωριστού βασιλείου της Δουμνονίας, το οποίο περιελάμβανε και τον Ντέβον, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά καιρούς μπορεί να είχαν οι δύο επικράτειες τους δικούς του ηγεμόνες. Η νοτιοδυτική Βρετανία ενσωματώθηκε βαθμιαία στο αναδυόμενο Βασίλειο της Αγγλίας και μετά την νορμανδική κατάκτηση το 1066, οι νέοι ηγέτες της Αγγλίας διόρισαν τους δικούς τους άνδρες ως κόμητες της Κορνουάλης, ο πρώτος από τους οποίους ήταν στην πραγματικότητα ένα Βρετόνος της Κορνουάλης στη Βρετάνη. Ο Εδουάρδος, ο μαύρος πρίγκιπας, ο μεγαλύτερος γιος του Εδουάρδου Γ΄, έγινε ο πρώτος δούκας της Κορνουάλης το 1337, όταν ο Εδουάρδος Γ΄ είχε χάσει τον τίτλο του δούκα της Νορμανδίας. Όταν ο πρίγκιπας Εδουάρδος προαπεβίωσε του βασιλιά, το δουκάτο αναδημιουργήθηκε για τον γιο του, τον μέλλοντα Ριχάρδο Β΄. Σύμφωνα με μία χάρτα του 1421, το δουκάτο θα περνούσε στον μεγαλύτερο γιο του εκάστοτε ηγεμόνα. Η Κορνουάλη ήταν το πρώτο δουκάτο, που δημιουργήθηκε στο βασίλειο της Αγγλίας.[1]

Δούκες της Κορνουάλης και το διάστημα που κατείχαν το δουκάτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Complete Peerage: 'Duke of Cornwall'

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]