Δημήτρης Κοντόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτρης Κοντόπουλος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δημήτρης Κοντόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση9 Νοεμβρίου 1971 (1971-11-09) (52 ετών)
Αθήνα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι και Σχολή Μουσικής Θόρτον του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας
Ιδιότητατραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός
Είδος τέχνηςποπ μουσική
Ιστοσελίδαhttp://www.voxstudios.gr

Ο Δημήτρης Κοντόπουλος (γενν. 9 Νοεμβρίου 1971) είναι Έλληνας συνθέτης. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό (κυρίως Ρωσία), ενώ έχει γράψει και κομμάτια που διαγωνίστηκαν στη Eurovision. Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή 16 δίσκων που έγιναν χρυσοί ή πλατινένιοι.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε μουσική για ταινίες (film scoring) στο USC στο Λος Άντζελες.[2]

Από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί ως συνθέτης και παραγωγός με καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Ρέμος, Σάκης Ρουβάς, Άννα Βίσση, Καίτη Γαρμπή, Δέσποινα Βανδή, Έλενα Παπαρίζου, Πέγκυ Ζήνα, Έλλη Κοκκίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Demy, Άσπα Τσίνα και Αλέκα Καννελίδου. Το 2003 κέρδισε το βραβείο Αρίων για το καλύτερο pop άλμπουμ της χρονιάς με τον δίσκο της Ηρούς «Απογείωση». Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ελληνική προεπιλογή για το τραγούδι «Μια Στιγμή», το οποίο παρέμεινε στην κορυφή των Ελληνικών ραδιοφωνικών charts για 11 εβδομάδες. Έχει γράψει μουσική για τις ταινίες του σκηνοθέτη Νίκου Περάκη «Η Λίζα και όλοι οι άλλοι» με το τραγούδι του «Μείνε Μαζί Μου Απόψε» ερμηνευμένο από την Ειρήνη Μερκούρη.Έγραψε το soundtrack της ταινίας "Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο", που κέρδισε το σχετικό βραβείο Αρίων το 2006. Το τραγούδι της ταινίας «Πάνω στην Τρέλα Μου» κέρδισε το βραβείο Αρίων 2006 για το ποπ τραγούδι της χρονιάς. Το Μάιο του 2006 το τραγούδι του «Welcome to the Party» άνοιξε τον ημιτελικό του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο του 2007 το τραγούδι του «Όλα Γύρω Σου Γυρίζουν» ερμηνευμένο από τον Σάκη Ρουβά κέρδισε το βραβείο Αρίων για το καλύτερο ποπ τραγούδι της χρονιάς, ενώ διασκευάστηκε και στα σέρβικα.

Το “Εσένα Μόνο” ερμηνευμένο από την Καίτη Γαρμπή, είχε επιτυχία σε χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία όπου διασκευάστηκε από την τραγουδίστρια Σεράι Σεβέρ. Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφορεί το τραγούδι του "Και Σε Θέλω" το οποίο παραμένει στην κορυφή των ραδιοφωνικών chart για 12 εβδομάδες ενώ διασκευάζεται στα βουλγάρικα και στα εσθονικά. Τον Δεκέμβριο του 2009 κυκλοφορεί πάλι με τον Σάκη Ρουβά το τραγούδι "Σπάσε τον Χρόνο" το οποίο βρέθηκε στην κορυφή των ραδιοφωνικών chart και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ελληνικού τραγουδιού για το 2009 στα Βαλκανικά Βραβεία Μουσικής. Την ίδια περίοδο βραβεύτηκε στο Κρεμλίνο της Μόσχας με το Ρώσσικο Grammy για το τραγούδι του Solnce ερμηνευμένο από την Ani Lorak. Το 2010 συμμετείχε ως κριτής στο τηλεπαιχνίδι "Greek Idol". Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε με τον Ρουβά το τραγούδι "Παράφορα" το οποίο έφτασε στην κορύφη των ραδιοφονικών και download charts, κάτι που κατάφερε και το "Είναι Στιγμές" (ερμηνευμένο από τον Αντώνη Ρέμο).

Το 2008 έκανε την παραγωγή του τραγουδιού "Shady Lady" της Ani Lorak για την ουκρανική συμμετοχή στο Γιουροβίζιον. Το κομμάτι βγήκε δεύτερο στον τελικό του διαγωνισμού. Ο Κοντόπουλος έγραψε 3 τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή του 2009 στη Γιουροβίζιον, από τα οποία επιλέχτηκε το "This Is Our Night", το οποίο εν τέλει τερμάτισε στην 7η θέση στον τελικό της Μόσχας. To 2013 έγραψε το τραγούδι της αζέρικης συμμετοχής "Hold me" το οποίο ερμήνευσε ο Φαρίντ Μαμάντοφ, το οποίο τερμάτισε 2ο. Για το 2016 έγραψε το τραγούδι της Ρωσίας, το οποίο κατέκτησε την 3η θέση. Το 2017 έπειτα από πρόταση της ΕΡΤ αναλαμβάνει να γράψει το κομμάτι της Ελλάδας με καλλιτέχνη τη Demy. Το τραγούδι έπειτα από ψηφοφορία είναι το This Is Love που καταλήγει στη 19η θέση. Το 2018 το Αζερμπαϊτζάν τον επιλέγει ως συνθέτη και το τραγούδι X my heart αποκλείεται στον πρώτο ημιτελικό. Την ίδια χρόνια, η Μολδαβία σε δική του σύνθεση κατακτά τη 10η θέση. Το 2019 η Ρωσία επιστρατεύει τον σούπερ σταρ της Sergey Lazarev και το τραγούδι του Δημήτρη Κοντόπουλου Scream σκαρφαλώνει στη 3η θέση. Το 2020 ο Δημήτρης Κοντόπουλος και οι Arcade στέλνουν το Supergirl με τραγουδίστρια τη Stefania στην ΕΡΤ, η οποία με τη σειρά της το επιλέγει να μας εκπροσωπήσει στο Ροτερνταμ της Ολλανδιας. Η Eurovision 2020 όμως ακυρώνεται λόγω του κορωνοϊού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2009. 
  2. Krasilnikova, Anna (5 Φεβρουαρίου 2008). «Greece:Exclusive interview with Dimitris Kontopoulos». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]