Δαργίνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία των Δαργινών

Οι Δαργίνοι (δαργινικά: дарганти· ρωσικά: даргинцы) είναι γηγενής εθνοτική ομάδα του Βορειοανατολικού Καυκάσου με καταγωγή από τον Βόρειο Καύκασο και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν. Ομιλούν τη δαργινική γλώσσα. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2002, οι Δαργίνοι αποτελούν το 16,5% του πληθυσμού του Νταγκεστάν, με 425.526 άτομα.

Οι Δαργίνοι ζουν στη σημερινή τους τοποθεσία για πολλούς αιώνες. Διαμόρφωσαν το κράτος Καϊτάγκ τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι τη ρωσική κατάκτηση. Σήμερα, οι Δαργίνοι είναι από τους πιο πολυάριθμους στο Νταγκεστάν (μια συγχώνευση πολλών από τους ιστορικούς λαούς της περιοχής), οι δεύτεροι πιο πολυάριθμοι πίσω από τους Αβάρους.

Θρησκείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Δαργίνοι είναι κατά κύριο λόγο Σουνίτες Μουσουλμάνοι της σχολής σαφισμού. Υπάρχει επίσης μικρή μειονότητα που ακολουθεί τον Σιισμό. Το Ισλάμ άρχισε να σημειώνει πρόοδο μεταξύ των Δαργινών τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι περισσότεροι Δαργίνοι ήταν μουσουλμάνοι, όντας σήμερα γνωστοί ως πολύ θρήσκοι.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Olson, James Stuart (1994). An Ethnohistorical Dictionary of the Russian and Soviet Empires. Greenwood Publishing Group. σελ. 197. ISBN 978-0-313-27497-8.