Δήμος Θεστιέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Θεστιέων
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος -
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Έκταση 75058 km2
Πληθυσμός 7594 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Θεστιέων Αιτωλοακαρνανίας συστάθηκε με το νόμο 2539/97 και έπαψε να υφίσταται το 2010 με την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με την ονομασία "Καλλικράτης". Αρχικά από το 1994, με το νόμο 1416/86, είχαν συσταθεί σε δήμο οι κοινότητες Καινούργιου και Προσηλίων, οι οποίες παρέμειναν ως δημοτικά διαμερίσματα και στις οποίες προστέθηκαν, και οι κοινότητες Παναιτωλίου και Νέας Αβόρανης. Όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του τέως Δήμου Θεστιέων, εντάχθηκαν στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου. Έδρα του Δήμου Θεστιέων ήταν το Καινούργιο. Βορειοανατολικά του Καινούριου υψώνεται ο κώνος του Βλοχού, η ακρόπολη των Θεστιέων στην αρχαιότητα .

Η πόλη έφερε το όνομα του μυθικού βασιλιά Θέστιου. Ο Βλοχός στα βυζαντινά χρόνια ήταν οχυρό κάστρο. Δόθηκε κι αυτό ως προίκα το 1294 στο Φίλιππο του Τάραντα. Από του Τούρκους καταλήφθηκε το 1450, για να ερημωθεί στη συνέχεια. Σήμερα σώζονται υπολείμματα της οχύρωσης της. Σε πλάτωμα νότια της κορυφής βρίσκεται η Μονή Βλοχού του 18ου αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι αξιομνημόνευτο. Στη Μονή ασκήθηκε ο διδάσκαλος του γένους Γιαννούλης ο Αιτωλός (1595-1682).

Στην έξοδο του Καινουρίου, αριστερά του δρόμου, βρίσκεται τετράκρουνη πηγή του 4ου π.Χ. αιώνα. Στο Δήμο Θεστιέων, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γίνονται οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις "Θέστια".

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικά τα δημοτικά διαμερίσματα και οι οικισμοί του δήμου (σε παρένθεση ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001)

Δ.δ. Καινουργίου [3.091]
Δ.δ. Νέας Αβόρανης -- η Νέα Αβόρανη [904]
Δ.δ. Παναιτωλίου -- το Παναιτώλιο [3.022]
Δ.δ. Προσηλίων [70]