Γουνδέριχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουνδέριχος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση379
Μεγάλη Γερμανία
Θάνατος428
Σεβίλλη
Χώρα πολιτογράφησηςΒάνδαλοι
ΘρησκείαΠαγανισμός
Αρειανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΓονείςΓοδίγιζελ και Flora
ΑδέλφιαΓιζέριχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς (407–428, Χάνσντιγκι)

Ο Γουνδέριχος, γερμ. Gunderic (379 - 428) ήταν βασιλιάς των Ασδίγων Βανδάλων (407-418) για 11 έτη, έπειτα βασιλιάς των Βανδάλων και των Αλανών (418-428) για 10 έτη. Οδήγησε τους Χάσντινγκ Βανδάλους, ένα Γερμανικό φύλο από τον ποταμό Όντερ, να λάβουν μέρος στις βαρβαρικές εισβολές στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 5ο αι.

Οι μετακινήσεις των Βησιγότθων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γοδίγιζελ ηγεμόνα των Ασδίγων Βανδάλων. Ο Γοδίγιζελ και ο λαός του παραβίασαν τον ποταμό Ρήνο, όριο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 406. Το έτος αυτό οι Βάνδαλοι ενεπλάκησαν σε σκληρό πόλεμο με τους Φράγκους, που είχαν ήδη εγκατασταθεί ως σύμμαχοι των Ρωμαίων, καθώς οι Φράγκοι προσπάθησαν να κρατήσουν τους Βανδάλους μακριά. Ο Γοδίγιζελ σκοτώθηκε σε μάχη και τον διαδέχθηκε ο Γουνδέριχος.

Ο Γουνδέριχος και ο λαός του τελικά προχώρησαν τα Πυρηναία και πέρασαν στην Ιβηρική χερσόνησο τον Οκτώβριο του 409. Με το τμήμα των Χάστινγκι Βανδάλων π Γουνδέριχος ίδρυσε βασίλειο στη Ρωμαϊκή επαρχία Γαλαισία (Gallaecia, νυν Γαλικία) της βορειο-δυτικής Ιβηρικής. Όμως το 418 τους εκδίωξαν από εκεί οι Βησιγότθοι με διαταγή των Ρωμαίων, οι οποίοι ως αμοιβή για την υπηρεσία αυτή επέτρεψαν την εγκατάσταση των Βησιγότθων στην Ακουιτανία. Το 418 στην Ισπανία, ο Αττάκες, ηγεμόνας των Αλανών, έπεσε σε μάχη εναντίον των Βησιγότθων, που τότε ήταν σύμμαχοι της Ρώμης. Οι πιο πολλοί επιζώντες Αλανοί ζήτησαν από τον Γουνδέριχο να ενωθούν μαζί του, πράγμα που δέχθηκε και έτσι έγινε βασιλιάς των Βανδάλων και των Αλανών. Το 420 ο comes Hispaniarum επιτέθηκε στους Βανδάλους, που είχαν πάει σε πόλεμο με τους Σουηβούς της Γαλικίας, οι οποίοι -έπειτα από τη σοβαρή ήττα τους από τους Βησιγότθους το 418- είχαν περιοριστεί στη Γαλικία.

Ο αυτοκρατορικός αντιπρόσωπος (επικεφαλής της επισκοπής) νίκησε τον Μάξιμο, γιο του πρώην σφετεριστή (το 409) Γερόντιου, το 420-421, αλλά αυτό είχε αποτέλεσμα οι Βάλδαλοι να μετακινηθούν νότια της Ισπανίας, στη Βαίτικα (νυν Ανδαλουσία), όπου ενώθηκαν με το εναπομείναν τμήμα Σιλιγγών των Βανδάλων. Οι Βάνδαλοι κινήθηκαν πιο νότια το 420-421. Νίκησαν έναν Ρωμαϊκό στρατό, οδηγούμενο από τον μάγιστρο του στρατού Καστίνο, έξω από τα τείχη της Κόρδοβας το 422. Οι Βάνδαλοι επιτέθηκαν στην Τινγκιτάνα Μαυριτανία και τις Βαλεαρίδες, επίσης λεηλάτησαν την Καρθαγένη και τη Σεβίλλη το 425. Δεν έμειναν στις πόλεις αυτές· ο Γουνδέριχος ανακατέλαβε την πόλη το 428. Οι Βάνδαλοι αναχώρησαν από την Ισπανία το 429 και για 10 έτη η Ρωμαϊκή Ισπανία έμεινε άθικτη, εκτός της Γαλικίας, που ήταν υπό τον έλεγχο των Σουηβών. Ο Υδάτιος γράφει ότι το 428 ο Γουνδέριχος "άπλωσε τα χέρια του στην εκκλησία της μεγάλης αυτής πόλης -που κατά παραχώρηση Θεού την είχε καταλάβει- και απεβίωσε".

Δεν είναι σαφές πότε απεβίωσε, αλλά υποθέτουμε ότι ο Υδάτιος γράφει αναφορικά με την προσπάθεια του Γουνδέριχου να μετατρέψει τους Ορθοδόξους σε Αρειανούς. Το αποτέλεσμα ήταν βραχύβιο, καθώς λίγο μετά από την προσπάθειά του να καταλάβει την εκκλησία της Hispalis (Σαβίλλης), απεβίωσε απροσδόκητα. Έπειτα από το πρόωρο τέλος του το 428, οι Βάνδαλοι εξέλεξαν τον ετεροθαλή αδελφό του Γιζέριχο ως διάδοχό του· αυτός άφησε την Ιβηρική στους Βησιγότθους, με στόχο να καταλάβει τη Ρωμαϊκή Αφρική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γοδίγιζελ
Βασιλιάς των Βανδάλων

407 - 428
Διάδοχος
Γιζέριχος