Γουλιέλμος του Μπράουνσβαϊγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ
Περίοδος1806 - 1884
ΠροκάτοχοςΚάρολος Β΄
ΔιάδοχοςΕρνέστος Αύγουστος Β΄
Γέννηση25 Απριλίου 1806 (1806-04-25)
Μπράουνσβαϊγκ, Κάτω Σαξονία
Θάνατος18 Οκτωβρίου 1884 (78 ετών)
Σιμπυλενόρτ, Σιλεσία
Πλήρες όνομα
   Γουλιέλμος Αύγουστος Λουδοβίκος Μαξιμιλιανός Φρειδερίκος
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΦρειδερίκος Γουλιέλμος
ΜητέραΜαρία της Βάδης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος (Wilhelm, 25 Απριλίου 1806 - 18 Οκτωβρίου 1884) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν δούκας του Μπράουνσβαϊγκ (1830-1884). Ήταν ο τελευταίος του κλάδου των Γουέλφων-Λύνεμπουργκ-Βολφενμπύτελ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος Αύγουστος Λουδοβίκος Μαξιμιλιανός Φρειδερίκος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του Μπράουνσβαϊγκ και της Μαρίας, κόρης του Καρόλου Λουδοβίκου της Βάδης. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του το 1815 ήταν 9 ετών και ο αδελφός του Κάρολος ήταν 11. Την κηδεμονία τους ανέλαβε ο συγγενής τους Γεώργιος Δ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 1823 έγινε ταγματάρχης στον πρωσικό στρατό. Το 1823 ο αδελφός του θεωρήθηκε ενήλικος και ανέλαβε την εξουσία, αλλά η διακυβέρνηση ήταν άστοχη και διεφθαρμένη. Με αφορμή ένα διάταγμά του το 1830 ο λαός ξεσηκώθηκε και εισέβαλε στο ανάκτορο, που το έκαψε. Ο Κάρολος Β΄ διέφυγε και ο Γουλιέλμος ανέλαβε προσωρινά. Ένας νόμος των Γουέλφων του επέτρεψε, ένα έτος μετά, να γίνει το 1831 δούκας του Μπράουσβαϊγκ μόνιμα. Άφησε το μεγαλύτερο μέρος της διακυβέρνησης στους υπουργούς του και περνούσε τον καιρό του έξω από το δουκάτο, στην κτήση του στο Οέλς (Ολέσνικ) στη Σιλεσία.

Είχε προσχωρήσει στη Βορειο-Γερμανική Συνομοσπονδία το 1866, που την καθοδηγούσε η Πρωσία και ζήτησε να τον κληρονομήσει ο πλησιέστερος άρρην συγγενής του Ερνέστος Αύγουστος Β΄. Η Πρωσία, επειδή ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄ διεκδικούσε το Αννόβερο, αρνήθηκε και οι σχέσεις τους περιήλθαν σε ένταση. Το 1884 απεβίωσε ο Γουλιέλμος και δημιουργήθηκε κρίση στη διαδοχή. Ο Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας δεν επέτρεπε στον κληρονόμο να έρθει, φοβούμενος ότι η διεκδίκηση του Αννοβέρου θα κατέστρεφε την ειρήνη. Ορίστηκε επιτροπή που έθεσε αντιβασιλέα στο δουκάτο, αλλά ο Ερνέστος Αύγουστος Β΄ αποκαλούσε τον εαυτό του δούκα του Μπράουνσβαϊγκ και ήρθε και έμενε στην Αυστρία, στα σύνορα με τη Γερμανία. Η διένεξη κράτησε 29 έτη. Το 1913 ο Ερνέστος Αύγουστος Γ΄, γιος του προηγουμένου, στον οποίο ο Γουλιέλμος είχε αφήσει την ιδιωτική του περιουσία, νυμφεύτηκε την κόρη του Γουλιέλμου Β΄ της Γερμανίας, Βικτωρία Λουίζα, με τον όρο να παραιτηθεί των αξιώσεών του στο Αννόβερο, οπότε του παραχωρήθηκε το δουκάτο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν νυμφεύτηκε, αλλά είχε μια σειρά από νόθα τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Meyers Konversationslexikon, 1889
  • Allgemeine Deutsche Biographie, vol. 43, p. 4-13