Γουέλφος Β΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουέλφος Β΄
Guelpho II dux Noricum
δούκας της Βαυαρίας
Περίοδος1101 - 1120
ΠροκάτοχοςΓουέλφος Α΄
ΔιάδοχοςΕρρίκος Θ΄
Γέννηση1072
Θάνατος24 Σεπτεμβρίου 1120 (ετών 48)
ΣύζυγοςΜατθίλδη της Κανόσα
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΓουέλφος Α΄
ΜητέραΙουδήθ της Φλάνδρας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουέλφος Β΄ (1072 - 24 Σεπτεμβρίου 1120) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν δούκας της Βαυαρίας (1101-1120). Είναι ο Ε' με το όνομα αυτό στον Οίκο των Γουέλφων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος γιος του Γουέλφου Α΄ δούκα της Βαυαρίας και της Ιουδήθ, κόρης του Βαλδουίνου Δ΄ κόμη της Φλάνδρας. Κατά την αντιπαράθεση του βασιλιά της Γερμανίας με τον πάπα, που είναι γνωστή ως Έριδα της Περιβολής, η οικογένεια των Γουέλφων θέλησε να ενισχύσει την υποστήριξή της στον ποντίφικα, έτσι ο Γουέλφος Β΄ νυμφεύτηκε την πιστότερη υποστηρίκτρια του πάπα, τη Ματθίλδη της Κανόσα. Όταν ο Ερρίκος Δ΄ βασιλιάς της Γερμανίας έκανε το 1090 την εκστρατεία του στην Ιταλία, τον πολέμησαν.

Μια και η Ματθίλδη είχε, πριν το γάμο της, μυστικά παραχωρήσει την περιουσία της στον πάπα, ο Γουέλφος Β΄ την άφησε και μαζί με τον πατέρα του υποστήριξαν τον Ερρίκο Δ΄, μάλλον με ανταμοιβή την υπόσχεση ότι θα τον διαδεχθεί στο δουκάτο της Βαυαρίας. Πράγματι, όταν το 1101 ο πατέρας του απεβίωσε, τον διαδέχθηκε ως δούκας της Βαυαρίας. Συνέχισε την συμμαχία του με τους βασιλείς της Γερμανίας. Ο ίδιος απεβίωσε το 1120 και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Ερρίκος Θ΄.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]