Γλώσσα Γκουαρανί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η γλώσσα Γκουαρανί είναι μια ιθαγενής γλώσσα της Νότιας Αμερικής και ανήκει στην ομάδα γλωσσών Τούπι, στην υποομάδα Τούπι - Γκουαρανί. Είναι επίσημη γλώσσα στην Παραγουάη μαζί με τα Ισπανικά και θεωρείται η πιο γνώστη εκδοχή της γλώσσας. Στην Παραγουάη η πλειονότητα του πληθυσμού μιλά Γκουαρανί και στις αγροτικές περιοχές ο μισός πληθυσμός είναι μονόγλωσσος. Μιλιέται από κοινότητες στις κοντινές χώρες συμπεριλαμβάνοντας μέρη της βορειοανατολικής Αργεντινής, νοτιοανατολικής Βολιβίας και νοτιοδυτικής Βραζιλίας και είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα στην επαρχία Κοριέντες της Αργεντινής από το 2004. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα στην Μερκοσούρ.

Η γλώσσα Γκουαρανί είναι από τις πιο διαδεδομένες ιθαγενείς γλώσσες της Αμερικής και η μόνη που συμπεριλαμβάνει ομιλητές μη ιθαγενείς. Αυτό θεωρείται φαινόμενο για τους μιγάδες ( άνθρωποι με ινδιάνικες και ευρωπαϊκές ρίζες) της Αμερικής όπου η πλειοψηφία τους έγειρε στις ευρωπαϊκές γλώσσες και κουλτούρες για να τους αντιπροσωπεύουν σαν λαούς.

Ο ιησουίτης Αντόνιο Ρουίς δε Μοντόγια ο οποίος το 1693 εκτύπωσε την πρώτη γραπτή γραμματική της γλώσσας Γκουαρανί σ'ένα βιβλίο που ονομάστη "ο Θησαυρός της γλώσσας Γκουαρανί", χαρακτηρίζει την γλώσσα ως την πιο κομψή και άφθονη που μπορεί να συναγωνιστεί τις πιο διάσημες γλώσσες του κόσμου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikipedia
Wikipedia