Γκεβχερί Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκεβχερί Καντινεφέντι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
کوهری قادین‎ (Οθωμανικά Τουρκικά)
Γέννηση8  Ιουλίου 1856
Gudauta
Θάνατος6  Σεπτεμβρίου 1884
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί και Τουρμπές Μαχμούτ Β΄
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςοθωμανικά Τουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμπντούλ Αζίζ
ΤέκναΕσμά Σουλτάνα
Μεχμέτ Σεϊφεντίν Εφέντι
ΟικογένειαΟθωμανική Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒαλιντέ Σουλτάνα

Η Γκεβχερί Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:امرأة جميلة) (Τούρκικα: Gevheri Kadınefendi, 8 Ιουλίου 1856 - 6 Σεπτεμβρίου 1884) ήταν η πέμπτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Beşinci Gevheri Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκεβχερί Καντινεφέντι γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1856 στο Χόπα, και ήταν κόρη του Σαλίχ Μπέης Σβατνμπά και της συζύγου του Σαζιγιέ Τσάμπα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Εμινέ Σβατνμπά. Είχε μια αδελφή την Φατμά Χανίμ. Σε πολύ μικρή ηλικία δόθηκε στο παλάτι. Εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε από την Βαλιντέ Περτεβνιγιάλ Σουλτάν. Είχε μακρά σγουρά καστανά μαλλιά και μπλε μάτια. Πάντα φορούσε λευκό μακρύ φόρεμα και μπλε Χότος (hotoz). Δεν λάτρευε τις τελετές.

Το 1872 η Εμινέ παντρεύτηκε τον Αμπντούλ Αζίζ και της έδωσε ένα δαχτυλίδι, δώρο για το γάμο. Η Εμινέ δεν φορούσε κοσμήματα, είχε φυσική ομορφιά και ήταν κομψή. Μετονομάστηκε σε Γκεβχερί και έλαβε τον τίτλο "Beşinci Kadınefendi" (πέμπτη γυναίκα). Ένα χρόνο αργότερα γέννησε τον Ηγεμόνα Μεχμέτ Σεϊφεντίν Εφέντι και το 1874 γέννησε την Εσμά Σουλτάν.

Ήταν μια πολύ πιστή γυναίκα και συνήθιζε να βοηθά τους φτωχούς και τους άπορους. Χρησιμοποίησε τα χρήματα της για να επισκευάσει τα τζαμιά, τις μαστράσες και τα σχολεία.

Η Γκεβχερί Καντινεφέντι πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 1884 στο Παλάτι Ορτάκιοϊ σε ηλικία 28 ετών. Είναι θαμμένη στο Γενί Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gevheri Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).