Γιαροπόλκ Β΄ του Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιαροπόλκ Β΄ του Κιέβου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1082[1][2]
Τσερνίχιβ
Θάνατος18  Φεβρουαρίου 1139
Κίεβο
Τόπος ταφήςΚίεβο
Χώρα πολιτογράφησηςΚράτος των Ρως
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναVasylko Yaropolkovych
ΓονείςΒλαδίμηρος Β΄ Μονομάχος[1][2] και Γκύθα του Ουέσσεξ[3]
ΑδέλφιαΕυθυμία του Κιέβου
Αγκάφια του Κιέβου
Βιατσεσλάβ Α΄ του Κιέβου
Μστισλάβ Α΄ του Κιέβου
Γιούρι Α΄ του Κιέβου
Ιζιαζλάβ Βλαντιμίροβιτς
Σβιατοσλάβ Βλαντιμίροβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρίγκιπας του Κιέβου (1132–1139)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιαροπόλκ β΄ Βλαντιμιρόβιτς, ρωσ. Ярополк II Владимирович (1082 - 18 Φεβρουαρίου 1139) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Σμολένσκ (1100-13), τού Περεγιασλάβ (1114-32) και μέγας πρίγκιπας τού Κιέβου (1132-39). Πολέμησε σε εκστρατείες εναντίον των Πολόβτσι (Κουμάνων) το 1103 και πάλι το 1116.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Βλαντίμιρ Β΄ Μονομάχου μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου και της Γκύθα του Ουέσσεξ, κόρης τού Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας.

Το 1032 απεβίωσε ο αδελφός του Μστισλάβ Α΄ ο μέγας μεγάλος πρίγκιπας τού Κιέβου και ο Γιαροπόλκ Β΄ έλαβε το στέμμα τού Κιέβου. Είχε να ασχοληθεί με πολλά συμφέροντα της οικογένειάς του, πιο πολύ με τον ισχυρό, ετεροθαλή αδελφό του Γιούρι Α΄ τον μακρόχειρα (dolgoruki). Ο Γιαροπόλκ Β΄ όρισε τον Βσέβολοντ, γιο τού Μστισλάβ Α΄, ως πρίγκιπα τού Περεγιασλάβ, αλλά ο Γιούρι Α΄ -με τη συγκατάθεση των Νοβγκοροντιανών- τον εκδίωξε. Επίσης ο Γιαροπόλκ Β΄ όρισε τον Ιζιασλάβ Β΄, άλλο γιο τού Μστισλάβ Α΄, ως πρίγκιπα τού Περεγιασλάβ και τού Τουρόβ. Ο Γιαροπόλκ Β΄ λίγο μετά αντικαταστάθηκε από τον αδελφό του Βιατσεσλάβ Α΄.

Η ειρήνη δεν κράτησε πολύ και το 1134 ο "γύρος" (η κυκλική μετάθεση) άρχισε ακόμη μία φορά. Ο Ιζιασλάβ Β΄ έπρεπε να κληροδοτήσει το Τουρόβ στον Βιατσεσλάβ Α΄, ώστε να τον αφήσει να το κυβερνήσει ακόμη μία φορά. Το Περεγιασλάβ θα έμενε στον Γιούρι Α΄, με τον όρο ότι ο Ιζιασλάβ Β΄ θα πήγαινε να κυβερνήσει το Ροστόβ· πάντως ο Γιούρι Α΄ κράτησε ένα μεγάλο μέρος τού πριγκιπάτου υπό την επιρροή του. Ο Ιζιασλάβ Β΄ επίσης απέκτησε το Βολίν και ο Αντρέι Βλαντιμίροβιτς, άλλος ετεροθαλής αδελφός τού Γιαροπόλκ Β΄, θα κυβερνούσε το Περεγιασλάβ.

Απεβίωσε το 1139 και τάφηκε στο ναό του Αγ.Ανδρέα. Ο αδελφός του Βιατσεσλάβ Α΄ που τον διαδέχθηκε, σύντομα εκδιώχθηκε από τον 2ο εξάδελφό του Βσέβολοντ Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1116 την Ελένα πριγκίπισσα της Οσετίας και είχε τέκνα:

  • Βασίλκο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Рыжов К. В. Ярополк II Владимирович // Все монархи мира. Россия. — М.: Вече, 1998. — ISBN 5-7838-0268-9
  • Хмыров М. Д. Ярополк II Владимирович // Алфавитно-справочный перечень государей русских и замечательнейших особ их крови. — СПб.: Тип. А. Бенке, 1870. — С. 81—82.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yaropolk II of Kiev της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).