Γανόδερμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γανόδερμα το λαμπερό

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Μύκητες
Συνομοταξία: Βασιδιομύκητες (Basidiomycota)
Ομοταξία: Αγαρικομύκητες (Agaricomycetes)
Τάξη: Πολυπορώδη (Polyporales)
Οικογένεια: Γανοδερμοειδή (Ganodermataceae)
Γένος: Γανόδερμα (Ganoderma)
Είδος: G. lucidum
Διώνυμο
Ganoderma lucidum (Γανόδερμα το λαμπερό)
(Curtis) P. Karst (1881)

Το Γανόδερμα το λαμπερό (Ganoderma lucidum) είναι λευκός βασιδιομύκητας (basidiomycete macrofungus), που ανήκει στην οικογένεια μυκήτων Polyporacea. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως «το μανιτάρι της αθανασίας» στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες εδώ και 2000 χρόνια.

Το Γανόδερμα Λούτσιντουμ χρησιμοποιείται στην Μυκοθεραπεία ενώ, παράλληλα, αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως μελετημένα μανιτάρια.[1]

Ετυμολογία ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Γανόδερμα προκύπτει από το Ελληνικό γανός ("γυαλισμένος", "λαμπερός") και την λέξη δέρμα.[2]

Προσαρμογόνο βότανο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα προσαρμογόνα βότανα παρέχουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αρτηριακή πίεση μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς, ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει τη χαμηλή πίεση του αίματος. Ομοίως, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αντιμετώπιση των επιπέδων της χοληστερόλης, μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL-C), χωρίς να αυξήσει και την κακή (LDL-C).

Το Ganoderma Lucidum έχει λανθασμένα χαρακτηριστεί προσαρμογόνο βότανο. Το Ganoderma Lucidum, δεν είναι βότανο μιας και ανήκει στο βασίλειο των μυκήτων, όπως και η κατηγορία προσαρμογόνα βότανα δεν έχει αρκετή επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τις ιδιότητές της.[3]

Δραστικά συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται κυρίως από τριτερπενοειδή (γανοντερικό οξύ, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), πολυσακχαρίτες (GLP-(L) 1, GLP-(L) 2), νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης κ.α.), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες / πεπτίδια και ιχνοστοιχεία. Μελέτες έδειξαν ότι οι υδατοδιαλυτοί πολυσακχαρίτες και ειδικά οι β-D-γλυκάνες είναι τα πιο δραστικά συστατικά.

Το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (Superoxide Dismutase ή SOD) είναι ένα σημαντικό δραστικό συστατικό που περιέχει το βότανο Γανόδερμα. Το SOD είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα. Δρα μετατρέποντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου σε μοριακό οξυγόνο ή σε υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Καρκίνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γανόδερμα Λούσιντουμ αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως μελετημένα φαρμακευτικά μανιτάρια και ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι αποτελεί μία δυνητική πηγή αντικαρκινικών παραγόντων.[1]

Το 2012, πιλοτική μελέτη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία, έδειξε ότι το μανιτάρι Γανόδερμα Λούσιντουμ ίσως δρα ευεργετικά στην σχετιζόμενη με τον καρκίνο κόπωση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην συναισθηματική λειτουργία των ασθενών, το οποίο υποδηλώνει ότι το Γανόδερμα Λούτσιντουμ έχει μία θέση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ασθενείς που η θεραπεία με τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά δεν είναι εφικτή.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Curr Top Med Chem. 2013;13(21):2791-806. Mycotherapy of cancer: an update on cytotoxic and antitumor activities of mushrooms, bioactive principles and molecular mechanisms of their action. Popović V1, Živković J, Davidović S, Stevanović M, Stojković D.
  2. Λίντελ, Σκοτ, Δημητριάδης, Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα
  3. «Reflection Paper on the Adaptogenic Concept" (PDF). European Medicines Agency, Committee on Herbal Medicinal Products. 8 May 2008» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. 
  4. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:809614. doi: 10.1155/2012/809614. Epub 2011 Dec 10. Spore Powder of Ganoderma lucidum Improves Cancer-Related Fatigue in Breast Cancer Patients Undergoing Endocrine Therapy: A Pilot Clinical Trial. Zhao H1, Zhang Q, Zhao L, Huang X, Wang J, Kang X.