Γαλαξίας Σίφερτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Γαλαξίας του Διαβήτη, είναι γαλαξίας Σίφερτ δευτέρου τύπου

Οι γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν ένα τύπο γαλαξιών (ως επί το πλείστον σπειροειδών ή ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών) που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Πρόκειται για έναν τύπο ενεργού γαλαξία που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Αμερικανού αστρονόμου Καρλ Σίφερτ (Carl Seyfert), ο οποίος μελέτησε τα αντικείμενα αυτά τη δεκαετία του 1940 περιγράφοντας για πρώτη φορά γαλαξίες αυτού του τύπου το 1943.

Οι γαλαξίες Σίφερτ χαρακτηρίζονται από έναν εξαιρετικά λαμπρό πυρήνα (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα) και από φάσμα που παρουσιάζει πολύ λαμπρές ευρείες γραμμές εκπομπής υδρογόνου, ηλίου, αζώτου και οξυγόνου. Αυτές οι γραμμές εκπομπής παρουσιάζουν ισχυρή διεύρυνση Doppler που αντιστοιχεί σε ταχύτητες της τάξης των 500 έως 4000 km/s. Πιστεύεται ότι αυτές οι γραμμές προκαλούνται σε έναν δίσκο προσαύξησης που περιβάλλει μια μαύρη τρύπα μεγάλης μάζας. Αυτό επαληθεύεται από το γεγονός ότι οι λεπτές απαγορευμένες γραμμές δεν ποικίλλουν με τρόπο που μπορεί να ανιχνεύτει, κάτι που υποδηλώνει ότι η περιοχή εκπομπής είναι μεγάλη, σε αντίθεση με τις ευρείες γραμμές που μπορούν να ποικίλλουν για σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα. Οι γαλαξίες Σίφερτ παρουσιάζουν επίσης ισχυρές εκπομπές στον χώρο των ραδιοκυμάτων, της υπέρυθρης και υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακτίνων Χ.

Ταξινόμηση των γαλαξιών Σίφερτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γαλαξίες Σίφερτ ταξινομούνται με βάση το σχετικό εύρος των γραμμών εκπομπής των φασμάτων τους και στην αρχική ταξινόμηση τους διαιρούνται σε δυο απλούς τύπους, στον τύπο 1 και στον τύπο 2: οι γαλαξίες Σίφερτ τύπου 1 (για παράδειγμα οι NGC 4051 , NGC 5548 και NGC 6814) παρουσιάζουν ευρείες γραμμές εκπομπής υδρογόνου και λεπτές απαγορευμένες γραμμές βαρύτερων στοιχείων, ενώ οι γαλαξίες Σίφερτ τύπου 2 (για παράδειγμα οι Μεσιέ 77 και Mrk 3) παρουσιάζουν γραμμές εκπομπής υδρογόνου και απαγορευμένες γραμμές ίσου πλάτους, αλλά οι γραμμές υδρογόνου δεν είναι τόσο ευρείες όσο οι αντίστοιχες των γαλαξιών Σίφερτ τύπου 1. Σήμερα χρησιμοποιείται μια κλασματική ταξινόμηση που εξαρτάται από τη σχετική ένταση των λεπτών και ευρείων συνιστώσεων (για παράδειγμα, τύπος 1,5 ή τύπος 1,9). Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι τόσο οι λεπτές γραμμές όσο και οι ευρείες γραμμές προέρχονται από τον δίσκο προσαύξησης αλλά για τους γαλαξίες Σίφερτ τύπου 2 πιστεύεται ότι οι ευρείες γραμμές αποκρύπτονται από τη σκόνη και/ή από την οπτική γωνία με την οποία παρατηρούμε το γαλαξία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]