Γάιος Ιούλιος Αλεξίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γάιος Ιούλιος Αλέξιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Έμεσα
Θάνατος78
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναGaius Julius Sampsigeramus
NN[1]
ΓονείςΣόαιμος της Έμεσας και Δρουσίλλα της Μαυριτανίας η Νεότερη
ΟικογένειαΔυναστεία της Έμεσας

O Γάιος Ιούλιος Αλεξίων, λατιν. Gaius Julius Alexion (έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.) από τη Δυναστεία της Έμεσας ήταν πρίγκιπας της Έμεσας στη Συρία, κράτους υποτελούς των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο τού Σόαιμου ιερέα-βασιλιά της Έμεσας στη Συρία (βασ. 54-73) και της Δρουσίλας της Νεότερης, κόρης τού Πτολεμαίου της Μαυριτανίας. Ο Πτολεμαίος ήταν γιος τού Ιόβα Β΄ της Νουμιδίας & μετά της Μαυριτανίας και της Κλεοπάτρας Σελήνης Β΄, κόρης τού Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας Ζ΄ της Αιγύπτου. Η σύζυγος τού Πτολεμαίου, η Ιουλία Ουρανία, ίσως καταγόταν από τη βασιλική οικγένεια της Έμεσας. Ώστε ο Γ. Ι. Αλεξίων είχε καταγωγή Συριακή, Βερβερική, Ελληνική και Ρωμαϊκή.

Δρουσίλλα η Νεότερη, μητέρα τού Γ. Ι. Αλεξίωνος.

Αδέλφια τού πατέρα του ήταν ο Γάιος Ιούλιος Αζίζος ιερέας-βασιλιάς της Έμεσας, η Ιοτάπα και η Μαμαία. Το όνομα Αλεξίων είναι όμοιο τού Αλεξάνδρου, σύνηθες όνομα στη βασιλική οικογένεια της Έμεσας, στους Πτολεμαίους και τους Σελευκίδες. Οι Πτολεμαίοι ισχυριζόταν συγγένεια με τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μεγάλο.

Ο βίος του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλεξίων γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Έμεσα. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, τον διαδέχθηκε ως ιερέας-βασιλιάς της Έμεσας (βασ. 73-78). Ήταν σύγχρονος τού Αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Ήταν ιερέας τού Συριακού θεού Ηλίου, γνωστού στα Αραμαϊκά με το όνομα Ελ-Γκεμπάλ. Ό,τι γνωρίζουμε για τον Αλεξίωνα είναι από επιγραφές στην Έμεσα. Μία τέτοια από ένα επιτύμβιο μνημείο τού γιου του αναφέρει:

Γάιος Ιούλιος Φαβία Σαμσιγέραμος ο και Σείλας, Γαΐου Ιουλίου Αλεξιώνος υιός, ζων εποίησεν εαυτώ και τοις ιδίοις, έτους οτ΄ = 370 = 78/79.

Έπειτα από αυτόν οι επόμενες γενεές δεν καταγράφτηκαν με ακρίβεια ως προς τη γενεαλογία τους. Απόγονός του είναι ο Ιούλιος Βασσιανός αρχιερέας, πατέρας της Ιουλίας Δόμνας, συζύγου τού Αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου. Άλλος πιθανός απόγονός του είναι η Ζηνοβία της Παλμύρας (βασ. 260-272).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Temporini & W. Haase, Aufstieg und Niedergang der römischen Welt: Geschichte und Kultur Roms im spiegel der neueren Forschung, Walter de Gruyter, 1977
  • D.W. Roller, The Building Program of Herod the Great, University of California Press, 1998
  • A.R. Birley, Septimius Severus: the African emperor, Routledge, 1999