Βόλφγκανγκ του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόλφγκανγκ
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ
Ο θυρεός του Γκρουμπενχάγκεν: λευκός ίππος (Βεστφαλία), λέων επί ερυθρού πεδίου (Λάουτερμπεργ), λέων επί κυανού πεδίου (Εμπερστάιν). Επιγραφή: Nec aspera terrent, Δεν φοβάμαι τις δυσκολίες
Πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Περίοδος1567 - 1595
ΠροκάτοχοςΕρνέστος Γ΄
ΔιάδοχοςΦίλιππος Β΄
Γέννηση6 Απριλίου 1531
Χέρτσμπεργκ
Θάνατος14 Μαΐου 1595 (64 ετών)
Χέρτσμπεργκ
ΣύζυγοςΔωροθέα των Άνχαλτ
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΦίλιππος Α΄
ΜητέραΑικατερίνη του Μάνσφιλντ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βόλφγκανγκ (Wolfgang von Braunschweig-Grubenhagen, 6 Απριλίου 1531 - 14 Μαΐου 1595) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν (1567-95), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χέρτσμπεργκ και ήταν ο 2ος γιος του Φιλίππου Α΄ πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν και της Αικατερίνης, κόρης του Έρνεστ Β΄ κόμη του Μάνσφιλντ-Φόρντεροτ. Όταν το 1551 απεβίωσε ο πατέρας του τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ερνέστος Γ΄, που απεβίωσε το 1567 χωρίς άρρενες απογόνους. Έτσι τον διαδέχθηκε ο Βόλφγκανγκ.

Όπως και οι προκάτοχοί του στο μικροσκοπικό πριγκιπάτο, έτσι και ο Βόλφγκανγκ είχε οικονομικές δυσκολίες· αναγκαζόταν να πωλήσει ή να υποθηκεύσει μεγάλες περιοχές και να αυξάνει τους φόρους. Το 1581 έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες του Χέρτσμπεργκ να ξυλεύονται από τη γύρω περιοχή για καύση ή ξυλεία και να μαζεύουν τα φύλλα για βελτίωση των χωραφιών τους. Προσπάθησε να βελτιώσει το μορφωτικό επίπεδο με το να ιδρύσει στην Αυλή του Σχολή. Το 1593 αποσυνέθεσε την κομητεία του Λάουτερμπεργκ-Σάρτσφελντ για να ικανοποιήσει τους κόμητες του Στόλενμπεργκ. Το ίδιο έτος επιβεβαίωσε τους κανονισμούς του ορυχείου στο Χαρτς. Το 1554 παρέσχε στους πολίτες του Χέρτσμπεργκ το δικαίωμα να παράγουν μπύρα και τους έδωσε άδεια εμπορίας οίνου.

Δημιούργησε έναν ευχάριστο κήπο για τη γυναίκα του κάτω από το κάστρο Χέρτσμπεργκ. Απεβίωσε το 1595 στο κάστρο αυτό και ετάφη δίπλα στους συγγενείς του, στην κρύπτη του Αγίου Τζάιλς (Giles) στο Οστερόντε αμ Χαρτς. Μια και ήταν άτεκνος, τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Φίλιππος Β΄, τελευταίος απόγονος του κλάδου των Γουέλφων-Γκρουμπενχάγκεν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Δωροθέα των Άνχαλτ, κόρη του Φραγκίσκου Α΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουνεμπουργκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Paul Zimmerman: The House of Brunswick-Wolfenbüttel, Grubenhagen, 1911
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wolfgang, Duke of Brunswick-Grubenhagen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).