Βικιπαίδεια:Πινακίδες πνευματικών δικαιωμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα παρακάτω πρότυπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σημειώνονται τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που αποθηκεύονται στην Βικιπαίδεια. Χρησιμοποιήστε το ανάλογο πρότυπο με τα πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν για το αρχείο που ανεβάζετε. Μην ξεχνάτε ειδικά στις άδειες που είναι υποχρεωτικό (αναφορά, Creative Commons κ.α.), να αναφέρετε τον δημιουργό του αρχείου ή την ιστοσελίδα του. Ακόμη και σε άλλες περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιμο να αναφέρεται η πηγή της εικόνας, οπότε καλό είναι να μην την παραλείπετε από καμία εικόνα, ακόμη κι αν δημιουργός είστε ο ίδιος (απλά γράψτε ότι είστε ο δημιουργός).

Χρησιμοποιήστε τα πρότυπα μόνο όταν είστε σίγουροι για το καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων. Αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα να μην σημειώσετε τίποτε, και για τίποτε μην σημειώσετε με μια ελεύθερη άδεια (π.χ. cc-by-sa-4.0) μια εικόνα που έχει ισχύοντα πνευματικά δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο παραβιάζετε τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων και αν το κάνετε τακτικά ίσως αποκλειστείτε από την χρήση της Βικιπαίδειας.

Πινακίδες για εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα (κοινό κτήμα)[επεξεργασία κώδικα]

Κάτω από αυτή την κατηγορία μπορούν να καταχωρηθούν έργα (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, σχέδια κλπ.) των οποίων οι δημιουργοί έχουν πεθάνει περισσότερο από 70 χρόνια πριν, ή έχουν αποποιηθεί οι ίδιοι των πνευματικών δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο έργο ή για κάποιο άλλο λόγο δεν μπορεί να έχουν πνευματικά δικαιώματα (π.χ. δημιουργημένο από δημόσιο υπάλληλο των ΗΠΑ εν υπηρεσία). Στην τελευταία περίπτωση ΔΕΝ υπάγονται έργα του δημοσίου όλων των χωρών, αλλά μόνο σε εκείνες τις χώρες όπου ρητά αναφέρεται κάτι τέτοιο στον νόμο. Έτσι, ΔΕΝ υπάγονται εικόνες του ελληνικού δημοσίου, μιας και δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον ελληνικό νόμο.

  • {{ΚΚ-70}}: Έργα (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, σχέδια κλπ.) των οποίων οι δημιουργοί έχουν πεθάνει περισσότερο από 70 χρόνια πριν. Προσοχή! Δεν περιλαμβάνονται έργα που δημιουργήθηκαν πριν από 70 χρόνια και ο δημιουργός πέθανε αργότερα. Παράδειγμα: Το 2015, έργα φωτογράφου ή ζωγράφου είναι ελεύθερα αν έχει πεθάνει πριν το 1945 (μέχρι το 1944).
  • {{ΚΚ-ΗΠΑ}}: Ειδικά για εικόνες που είναι δημιουργίες δημοσίων υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ισχύει μόνο για ομοσπονδιακές υπηρεσίες και όχι για υπηρεσίες πολιτειών, δήμων κλπ.
  • {{ΚΚ-ΗΠΑ-NASA}}: Ειδικά για εικόνες που είναι δημιουργίες της NASA.
  • {{ΚΚ-χρήστη}}: Έργα χρηστών της Βικιπαίδειας οι οποίοι ρητά αποποιούνται τα πνευματικά τους δικαιώματα. Χρήση: {{ΚΚ-χρήστη|Χρήστης}}
  • {{ΚΚ}}: Γενικό πρότυπο για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω. Γράψτε στην περιγραφή για ποιό λόγο είναι κοινό κτήμα η συγκεκριμένη εικόνα.

Πινακίδες για ελεύθερες άδειες[επεξεργασία κώδικα]

Για άδειες Creative Commons[επεξεργασία κώδικα]

  • {{cc-sa-1.0}}: Creative Commons ShareAlike 1.0 License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί η χρήση και διανομή της να παραμείνει κάτω από την ίδια άδεια.
  • {{cc-by-sa-1.0}}: Creative Commons Attribution ShareAlike 1.0 License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί η χρήση και διανομή της να παραμείνει κάτω από την ίδια άδεια και να αναφέρεται πάντοτε το όνομά του.
  • {{cc-by-2.5}}: Creative Commons Attribution 2.5 License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί αναφορά στο όνομά την για την χρήση και διανομή της.
  • {{cc-by-sa-2.5}}: Creative Commons Attribution-Sharealike 2.5 License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί η χρήση και διανομή της να παραμείνει κάτω από την ίδια άδεια και να αναφέρεται πάντοτε το όνομά του.
  • {{cc-by-3.0}}: Creative Commons Attribution 3.0 Unported License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί αναφορά στο όνομά την για την χρήση και διανομή της.
  • {{cc-by-sa-3.0}}: Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί η χρήση και διανομή της να παραμείνει κάτω από την ίδια άδεια και να αναφέρεται πάντοτε το όνομά του.
  • {{cc-by-3.0-gr}}: Creative Commons Attribution 3.0 Greece License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί αναφορά στο όνομά την για την χρήση και διανομή της. Άδεια διαμορφωμένη ειδικά για την ελληνική νομοθεσία.
  • {{cc-by-sa-3.0-gr}}: Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Greece License. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί η χρήση και διανομή της να παραμείνει κάτω από την ίδια άδεια και να αναφέρεται πάντοτε το όνομά του. Άδεια διαμορφωμένη ειδικά για την ελληνική νομοθεσία.
  • {{cc-by-sa-4.0}}: Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί η χρήση και διανομή της να παραμείνει κάτω από την ίδια άδεια και να αναφέρεται πάντοτε το όνομά του.

Για άδειες GNU[επεξεργασία κώδικα]

  • {{GFDL}}: Εικόνες τις οποίες οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων ρητά έχουν δηλώσει ότι επιτρέπουν την διανομή τους κάτω από τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU. Αν διαλέξετε αυτή την άδεια για την εικόνα σας, σύμφωνα με τους όρους της άδειας GFDL η εικόνα είναι ελεύθερη για κάθε τροποποίηση και χρήση από τον οποιονδήποτε (ακόμα και εμπορική χρήση) με την προϋπόθεση να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού και όσων συνεισέφεραν στη διαμόρφωση της εικόνας που χρησιμοποιείται, αυτή να συνοδεύεται από το κείμενο της άδειας και να παραμένει διαθέσιμη κάτω από την ίδια άδεια.
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 δεν επιτρέπεται η επιφόρτωση φωτογραφιών, έργων τέχνης, σχεδίων, ήχου και βίντεο που χρησιμοποιούν την άδεια GFDL και καμία άλλη άδεια. Αρχεία όπως εγχειρίδια, λογότυπα, διαγράμματα και στιγμιότυπα οθόνης από εγχειρίδια λογισμικού GFDL που χρησιμοποιούν μόνο την άδεια χρήσης GFDL θα εξακολουθούν να επιτρέπονται. Αρχεία με άδεια χρήσης GFDL και αποδεκτή άδεια όπως η Creative Commons BY-SA θα εξακολουθούν να επιτρέπονται.
  • {{GPL}}: Αυτή η άδεια χρησιμοποιείται μόνο για εικόνες που προέρχονται από λογισμικό που διανέμεται με τους όρους της GNU General Public License.

Για μη τυποποιημένες άδειες[επεξεργασία κώδικα]

  • {{ΚΚ-χρήστη}}: Εικόνες που είναι δημιουργίες χρηστών της Βικιπαίδειας και παραχωρούνται σε καθεστώς δημοσίας κυριότητας, δεν έχουν δηλαδή πλέον πνευματικά δικαιώματα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε ο χρήστης επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό.
  • {{ΠΔΕΧ}}: Εικόνες τις οποίες οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων ρητά έχουν δηλώσει ότι επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να τις χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε σκοπό. Ουσιαστικά αποτελεί μια δήλωση από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων ότι αποποιείται των δικαιωμάτων του αυτών.
  • {{αναφορά}}: Εικόνες τις οποίες οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων ρητά έχουν δηλώσει ότι επιτρέπουν τη χρήση τους για οποιονδήποτε σκοπό, αρκεί να γίνεται αναφορά στο όνομα του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πινακίδες για μη ελεύθερες εικόνες[επεξεργασία κώδικα]

Μη ελεύθερες άδειες[επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες με μη ελεύθερες άδειες χρήσης δεν επιτρέπονται στην Βικιπαίδεια παρά μόνο κάτω από τα κριτήρια εύλογης χρήσης, συνεπώς πρέπει να συνοδεύονται από δικαιολόγηση. Εικόνες που υπόκεινται σε αυτές τις άδειες και η χρήση τους δεν δικαιολογείται σαν εύλογη, διαγράφονται.

  • cc-by-nc-nd-2.0: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs-2.0. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί αναφορά στο όνομά την για την χρήση και διανομή της. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδεια του για εμπορική χρήση. Δεν επιτρέπεται να τροποποιηθούν.
  • cc-by-nc-nd-2.5: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs-2.5. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί αναφορά στο όνομά την για την χρήση και διανομή της. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την αδειά του για εμπορική χρήση. Δεν επιτρέπεται να τροποποιηθούν. Το κείμενο της άδειας περιέχει βελτιωτικές τροποποιήσεις στο Άρθρο 4, Παράγραφος c σε σχέση με την έκδοση 1.0.

Πινακίδες εύλογης χρήσης[επεξεργασία κώδικα]

  • {{Μη ελεύθερο αρχείο - εύλογη χρήση}}: Εικόνες που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα αλλά θεωρείται ότι μπορούν να τύχουν "εύλογης χρήσης" (fair use) σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του νόμου των ΗΠΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, και χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού. Εικόνες που βρίσκονται κάτω από αυτό το καθεστώς είναι πολύ πιθανό να διαγραφούν με απλή αίτηση του κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Χρησιμοποιείτε τέτοιες εικόνες μόνο όταν είναι εντελώς απαραίτητο για το λήμμα και να περιορίζεστε σε εικόνες μικρής ανάλυσης ακατάλληλες για εκτύπωση. Πέρα από την χρήση αυτού του προτύπου θα πρέπει να γράφετε και τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζετε ότι η χρήση της εικόνας είναι "εύλογη" και απαραίτητη για κάποιο λήμμα. Συμβουλευθείτε τα κριτήρια εύλογης χρήσης για να κρίνετε αν επιτρέπεται και αν μπορείτε να κάνετε ανάλογη χρήση μιας τέτοιας εικόνας.

Τα παρακάτω πρότυπα προορίζονται για εικόνες των αναλόγων κατηγοριών που έχουν "εύλογη χρήση", η οποία δικαιολογείται από τα ίδια τα πρότυπα.


Δείτε επίσης τα κριτήρια εύλογης χρήσης.